Премиерът говори след среща с работодателските организации

Бизнесът ще бъде подкрепен от държавата и през април. Това стана ясно след среща на премиера Кирил Петков с работодателски организации. В разговора участваха също вицепремиерът Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов. Петков оцени срещата като много конструктивна.

„България в момента е в средата на перфектна буря, но заедно ще можем да излезем от нея на базата на знанията и диалога, който имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април, нивата ще ги обсъдим до края на тази седмица. След седмица ще има предложения за нова мярка”, заяви Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов също подчерта, че конкретните параметри относно размера на компенсациите ще се обсъдят в началото на следващата седмица. „В допълнение ще се разгледат всички дългосрочни механизми, което да доведе до повече яснота за кооперативния сектор”, каза Николов.

„Всички си даваме сметка, че без стабилна икономика не можем да излезем от кризата, затова правителството и държавата декларираме, че ще подпомогнем българската икономика”, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова. „До края на април трябва да изработим нов механизъм, който да подкрепи бизнеса”, каза още тя.

Петков поясни, че за разлика от настоящата ситуация, при която бизнесът купува електроенергия за ден напред, новият механизъм ще стимулира сключването на дългосрочни договори за електроенергия. По този начин ще бъдат преодолени флуктуациите на пазара и ще се увеличи делът на дългосрочните договори. „За съжаление в последните 10 години това не беше направено. Ако имахме такъв механизъм, в момента бизнесът нямаше да бъде изправен пред настоящите рискове. Радвам се, че сега заедно ще го реализираме и то в много бърз порядък“, категоричен бе премиерът.

„В момента гасим пожар след пожар. Големите проблеми, които не са се решавали десетилетие, трябва сега за 90 дни да ги решим. Навсякъде е продънена системата по начина, по който е била конструирана. Благодаря на бизнеса, че работи с нас това да се случи. Чувам и изказвания от рода: „За един ден ще реша всичко”. А къде бяхте последните 10 години?”, попита Петков. „Не се поддавайте на паника, на Facebook. Няма да свършат тези продукти. Знаем, че цените се покачват. Но това трябва да е на базата на инфлацията, която е под 10%, а не с пъти”, каза Петков.

Относно разговорите с украинския президент Володимир Зеленски, Петков обясни, че страната ни е получила благодарност за помощта, която е изпратена, както и за приема на бежанци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.