Какво да очакваме от пазара?

Грози ли ни хранителна криза? По-лошо от скока на цените на основните храни е, че според експертите – стойността на стоките ще продължи да расте. Какво да очакваме от пазара? В "Социална мрежа" по темата гостуват Богомил Николов – изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители" и Димитър Зоров директор на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите на Николов опашките за олио не се дължат толкова на криза, колкото на самата промоция. "Смятам, че пазарът все още показва велики уроци, включително и на спекулантите. Всеки търговец има свобода да си определя цените, вади по-висока цена, но конкурентът му вади ниска цена, опашки се извиват и този, който е мислел, че ще спечели с по-високата, не печели нищо", сподели той.

От своя страна Димитър Зоров счита, че е важно потребителят да знае благодарение на какво е висока цената. "Няма производствени цени дори на 70% от 22 лева за килограм сирене. Млечните продукти се продават много под себестойност. Цените на фуражите са два пъти по-скъпи, но не виждаме два пъти ръст на цените на млечните продукти", посочи той. И допълни, че трайните продукти ще ги има, не така обаче стоят нещата с малотрайните.

"Киселото мляко, прясното, млякото, за тях не може да се каже. Държавата да направи калкулация колко струва един литър мляко, ако има нужда, да се проверяват спекулантите", призова Зоров. 

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.