Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас

Училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици, посочват от Министерство на образованието. 91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България.  Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 – в детска градина.

Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление.

Справка на Регионалните управления на страната (РУО) показва, че училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали – „Обеля“, „Надежда“, „Кремиковци“ и селата Мърчаево и Владая.

От регионалните структури отчитат, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

От 4 март т.г. украинските граждани могат да входират в РУО заявления за записване на децата им в училище. Подрастващите се насочват към конкретна образователна институция в зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите.

МОН създаде предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи, веднага като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.

В продължение на една седмица българските ученици ще събират помощи за своите връстници в българските неделни училища в Украйна. Дарителската кампания на Министерството на образованието и науката (МОН) започва утре и ще продължи до 23 март. Тя се осъществява със съдействието на Българския червен кръст (БЧК), съобщават от просветното ведомство. 

В Украйна работят 63 неделни училища. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата инициативата „Деца помагат на деца“ ще се събират дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други ученически пособия. Списъкът е изготвен от самите неделни училища. 

Даренията ще се съхраняват на подходящи места в училищата до края на кампанията. На 24 и 25 март 2022 г. те ще се предават в регионалните центрове на БЧК в страната. Впоследствие пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те заявиха пред МОН готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им.

МОН ще продължи да подпомага българските училища в Украйна. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лв. Със средствата се покриват заплатите на около 400 учители и се закупуват учебници, учебни помагала и електронни образователни ресурси по български език и литература, история и география на България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.