Дневният поток от хора в Европейския съюз е около 100 000 души

Повече от три милиона и половина украинци са напуснали страната. Дневният поток от хора в Европейския съюз е около 100 000 души. Повече от 25 държави са въвели режим за временна закрила. Бежанците, останали в Молдова надвишават 104 000. Това, сравнено с мащабите на страната,  прави Молдова държавата с най-голям брой бежанци на глава от населението. 

Един от бежанските лагери се намира в с.Кирсово - българско село, с български кмет, където  подслон са намерили 30 украинци. В селото всеки помага, който с каквото може - с храна, с дрехи, прах за пране и памперси.  Всичко това за да помогнат на укрaинците, които бягат от войната.

Предимно жени и деца намират убежище в бежанския център в селото. Люда взема решението да бяга от Николаевска област 3 дни след началото на войната. „Това е най-страшното. Всеки ден сълзи. Защото ние… си оставихме всичко там”, разказва Люда Аверкова

Освен дома, в Украйна оставя дори родителите си и сестра си. „В тези случаи ние просто мислим за децата си. Родителите ни разбират, моята майка беше много щастлива, че успяхме да изведем детето”.

Благодарение на бързото решение изпреварва и задължителната мобилизация на мъжете между 18 и 60 години - и мъжът й днес е с нея и с 3-годишния им син. „Как може да се случи това нещо? Аз не мога да повярвам, че това не се случва просто някъде далеч от нас, а сега и тук. Това е едно жестоко безумие, което не може да бъде оправдано с нищо”, твърди Люда.

Ала и 4-месечното й бебе също са тук от началото на войната, защото в Украйна нямали дори бомбоубежище. „Много искам да се върнем в Украйна. Но се надяваме, нашият дом да е останал здрав, защото там имаше много активни битки. Вчера също бяха нанесени ракетни удари. Има и пострадали наши познати. Затова ние се молим да има къде да се върнем”, споделя Ала Ткаченко.

Бежанският лагер е напълно безплатен за украинците. Тук пристигат дарения, помагат и много доброволци от селото.

„Има едно детенце, което беше на 1 седмица. Защото сега е на 1 месец. Имаме и една жена, която трябва да ражда, ако не се оправят събитията в Украйна, вероятно ще роди при нас”, заяви Татяна Раковчина - председател на общината на българите в Гагаузия

„Получават помощ от психолога, от юриста, от социалния асистент. В този център има всички условия за преживяване”, посочва Сергей Сапунжи - кмет на село Кирсово.

Мечтата на всички бежанци е войната да свърши. Ако това не се случи - планът е да заминат за западна Европа.  Броят на бежанските центрове в Молдова като този - е 102. Те обаче продължават да се увеличават.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.