Организатор на инициативата е Асоциация „Българска книга"

Любимите детски книги отново „тръгват на поход". За 12-ти пореден път известни българи с различни професии влизат в детски градини и училища, за да почетат на децата. Кампанията се казва „Походът на книгите", а целта й е да се събуди любопитството към литературата. 

Тази сутрин в столичната 117-та детска градина влезе министърът на образованието Николай Денков. „Книжката е „Приказки на Ран Босилек". Много ми харесват едни думички, които самият той е казал - че приказките за децата са като планинския въздух, като майчиното мляко - това е, с което трябва да отраснат”, каза той.

Тази година в кампанията се включват политици и журналисти. Репортерите на NOVA също ще напуснат за малко нюзрума, за да прочетат на децата откъси от книгите на своите любими автори.

Сред участниците са и едни от любимите радиfводещи - Симо и Богдана от БГ Радио. „Аз много обичам филма „Междузвездни войни" и любимите ни на всички са джедаи. Джедаи идва от китайското „джа дау", което означава „рицар на познанието". Е, откъде да идва познанието, освен от книгите”, коментира Симо.

Организатор на инициативата отново е Асоциация „Българска книга". „Целта е да събудим тази искра в децата, която ще ги вдъхнови да станат верни читатели. Четенето развива концентрацията, мисленето, въображението и най-вече - грамотността, а това е един проблем, с който ние като общество трябва да се справим”, каза Елена Георгиева.

Психологът и писател Иван Владимиров твърди, че четенето от най-ранна детска възраст ни прави в бъдеще по-социални и по-лесно адаптиращи се към средата. „Четенето съвпада с най-фундаменталните принципи за развитие на ума, заемане на множество гледни точки. Когато човек чете, може да преживее неща задочно, така че да си обогати собствения опит”, посочи той.

„Походът на книгите" продължава до 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.