Новите случаи са над 20 000

Днес Китай съобщи за над 20 000 случая на COVID-19, което е най-високият дневен брой от началото на пандемията, като Шанхай е център на вирусната вълната. Стратегията на страната за "нулев COVID" е подложена на огромно изпитание, тъй като случаите се увеличават.

До март Китай поддържаше ниски нива на ежедневните случаи на заразяване с бързи локални блокирания, масови тестове и строги ограничения на международните пътувания. Но през последните седмици броят на случаите достигна хиляди на ден, като официалните лица заявиха, че са открили мутация на силно заразния вариант Омикрон близо до Шанхай.

Тестват 26-милионното население на Шанхай за COVID-19

В сряда в Китай са регистрирани 20 472 случая на заразяване, се казва в изявление на Националната комисия по здравеопазване, като се добавя, че няма нови смъртни случаи.

Това е най-високият дневен брой на заразените в страната, съобщаван от властите, дори и по време на пика на първоначалната епидемия, която беше съсредоточена около Ухан. По-голямата част от случаите обаче са безсимптомни.

Въпреки това в Шанхай карантинните помещения са препълнени с хора, които са дали положителен резултат, тъй като градските власти се придържат стриктно към антивирусните протоколи. Те включват отделяне на положителните за COVID-19 бебета и деца от родителите, чиито тестове са отрицателни - политика, която предизвиква безпокойство и мъка у разтревожените семейства.

Затвориха Шанхай заради COVID-19

В Шанхай, най-големият град в Китай, са регистрирани над 80% от всички новозаразени в страната, съобщиха градските власти. Високопоставен служител на града призна, че финансовият център е бил недостатъчно подготвен за епидемията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС