Редица фактори могат да повлияят на навиците на хората

Редовната употреба на алкохол в количества попадащи в сферата между здравословните нива на консумация и психологическо разстройство се смята за злоупотреба.

Експертите казват, че всяко ниво на консумация на алкохол, което се отразява негативно на личния или професионалния ви живот, вашето собствено здраве или здравето на другите около вас, е причина за безпокойство.

Редица скорошни проучвания установиха, че хората са започнали да пият алкохол по-системно и в по-големи количества по време на пандемията от COVID-19.

Много от тях прибягват към употреба на по-голямо количество алкохол, като начин да се справят със стреса и проблемите.

COVID-19 не се отрази на всички по един и същи начин. Специалистите смятат, че увеличение в употребата на алкохол се наблюдава сред онези хора, които са най-застрашени и предразположени поради семейна или психическа обремененост.

Редица фактори могат да повлияят на навиците на хората, за да употребяват алкохол по време на пандемията.

Например честите и продължителни локдауни, изместиха рутинните действия и навици на много хора.

Също така, много служители минаха на хоум офис, на които може да им е по-лесно да пият алкохол, докато работят онлайн.

Това се отнася и за студентите, които се обучават онлайн от дома на родителите си, като се смята че имат по-малко достъп до алкохол, отколкото когато са на квартира в населеното място в което се обучават.

Стресът е друга причина за много хора, да увеличат консумацията на алкохол. По време на пандемията някои хора бяха подложени едновременно на множество стресови фактори, включително и икономически.

Наличието на повече свободно време и скуката са друг важен фактор, които подтикват хората да употребяват алкохол.

Кога пиенето на алкохол става тревожно

В случаите когато, по-честото и засилено пиене може да се контролира и преустанови в даден момент, психолозите смятат че не се наблюдава пристрастяване.

Но непрекъснатата консумация на алкохол, в която безопасното ниво се превръща в проблематично и започнат да се появяват психични разстройства и физически проблеми, тогата със сигурност трябва да потърсите незабавна помощ.

Има няколко предупредителни признака за това кога пиенето на алкохол може да се е преобърнало и достигнало опасно ниво.

Не става въпрос само за пиене на повече алкохол при планирани моменти и събития. Може също да е пиене в моменти, които не са планирали, или в ситуации, в които обикновено не бихте пили. Приема се, че това се случва понякога, но ако започне да се случва редовно, това е знак, че не контролирате напълно пиенето си, и реагирате на социалния натиск или на нарастващата толерантност към алкохола.

Друг предупредителен сигнал е, когато редовното пиене на алкохол влошава качеството ви на работа, личните взаимоотношения или способността ви да се грижите за семейството и домакинството си.

Тежката употреба на алкохол може също да повлияе на здравето на човека, както и на здравето на хората около него по психилогически или физически начини.

Консумацията на алкохол е може да причини повече от 200 заболявания.

Получаване на помощ при злоупотреба с алкохол

Има редица възможности за лечение за хората, пристрастени към употреба на алкохол. Всеки човек се справя индивидуално и подхода се определя след консултиране с психолози и здравни специалисти.

Клиника за лечение на алкохолизъм Change is Life предлага на вас или на любим за вас човек, консултации и световно доказани програми за детоксикация и рехабилитация под внимателните грижи на екип от специалисти в луксозни условия и при пълна конфиденциалност.