Разказват Елена Танива и Наталия Герджикова

Два месеца ще продължи разследването на катастрофата с военни и мигранти в Странджа. Това обявиха пред NOVA от военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Започнал е разпит и на свидетелите на катастрофата, включително и на афганистанските граждани, които нямат документи за самоличност, казват от военната прокуратура.  

Алкохолните проби и на двамата водачи са отрицателни, няма наличие и на упойващи вещества в кръвта. 

Срокът на досъдебното производство е 2 месеца, очаква се той да бъде удължен заради сложността на експертизите.

През изминалата седмица край Резово се обърна камион с мигранти, шофиран от военни. Пострадаха и военни, и бежанци. За радост няма жервти, но инцидентът насочи вниманието към границата и се оказа, че има засилен миграционен натиск от Афганистан и Сирия. Докъде стигна разследването на инцидента – разказват Елена Танива и Наталия Герджикова.

Три са основните версии за катастрофата с военни край Резово (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прокуратурата проверява три възможни версии за това защо се е стигнало до инцидента. „Това са виновно поведение от страна на водача, техническа неизправност на автомобила и евентуално някакво виновно агресивно поведение от страна на задържаните афганистански граждани. Към момента нямаме такива данни, но и тези обстоятелства ще бъдат проверени”, заяви окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев.

Една от възможните причини за катастрофата според него е и лошото състояние на пътя, по който камионът е преминал.

„Личното ми мнение е, че е много вероятно това да е основната причина, защото пътят е в много тежко състояние. Това е черен път с коловози, ширина около 2 метра, от едната страна е със сипеи с наклон към реката, от другата е склон с надвиснали дървета”, каза той.

Военен камион с мигранти катастрофира, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

„На места пътят е скъсан от проливни дъждове и с годините не е правен. Наистина е ужасен за такъв камион, при положение, че отзад е имало и толкова хора”, смята кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Започнал е разпит и на свидетелите на катастрофата, включително и на афганистанските граждани, които нямат документи за самоличност.

 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.