Според експерти шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград в събота

Руският съюзник Сърбия получи този уикенд доставка на сложна китайска противовъздушна система в рамките на прикрита операция на фона на опасенията на Запада, че струпването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да застраши крехкия мир в региона, съобщава Асошиейтед прес.

Медии и военни експерти съобщиха днес, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота, като се смята, че са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската армия.

Китайските товарни самолети с военна маркировка са заснети на летище "Никола Тесла" в Белград. Министерството на отбраната на Сърбия не е отговорило до момента на молбата на АП за коментар.

Доставката на оръжия над територията на поне две държави членки на НАТО, Турция и България, се разглежда от експертите като демонстрация на нарастващия глобален обхват на Китай, отбелязва агенцията.

"Появата на Y-20 предизвика учудване, защото те летяха в група, а не като серия от единични полети", пише онлайн списанието The Warzone. "Присъствието на Y-20 в Европа в какъвто и да е брой също е сравнително ново явление".

Сръбският президент Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на системата със среден обсег на действие, като в събота заяви, че ще представи най-новата гордост на сръбската армия във вторник или сряда.

По-рано той се оплака, че страните от НАТО, които представляват по-голямата част от съседите на Сърбия, отказват да разрешат полети на системата за доставка над техните територии на фона на напрежението около руската агресия в Украйна.

Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на резолюциите на ООН, които осъждат кървавите руски нападения в Украйна, тя отказа да се присъедини към международните санкции срещу съюзниците си в Москва или открито да критикува очевидните зверства, извършени от руските войски там, посочва АП.

Още през 2020 г. официални представители на САЩ предупредиха Белград да не купува зенитни системи HQ-22, чиято експортна версия е известна като FK-3. Те заявиха, че ако Сърбия наистина иска да се присъедини към Европейския съюз и други западни съюзи, тя трябва да приведе военното си оборудване в съответствие със западните стандарти.

Китайската ракетна система е широко сравнявана с американската Пейтриът и руските зенитно-ракетни системи С-300, въпреки че има по-малък обсег от по-усъвършенстваните С-300. Сърбия ще бъде първият оператор на китайските ракети в Европа.

През 2020 г. тя получи доставка на безпилотни самолети Chengdu Pterodactyl-1, известни в Китай като Wing Loong. Бойните безпилотни летателни апарати могат да нанасят удари по цели с бомби и ракети и могат да се използват за разузнавателни задачи.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да подтикне балканската страна към нова война, особено срещу бившата ѝ провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г. Сърбия, Русия и Китай не признават Косово за държава, докато Съединените щати и повечето западни държави в признават.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА