Това стана ясно от съобщение на сайта на националната пощенска служба

Кибератака в „Български пощи”. Хакери са ударили информационните системи на дружеството, заради което някои услуги бяха спрени. 

Техническите проблеми за „Български пощи” в цялата страна започнали още в събота, което наложило да се доставят само пратки без наложен платеж. 2 дни по-късно от държавното дружество признаха, че са били обект на кибератака, заради което са взели и мерки. Въпреки хакерската атака пенсии, социални помощи и великденски добавки продължават да се изплащат в различните пощенски станции, макар и с допълнителни проверки.

“Информацията, с която разполагам е, че е имало някакъв опит за атака, но не са успели да достигнат до критични ресурси”, каза експертът по киберсигурност Ростислав Петров.

С пост във Facebook вицепремиерът Калина Константинова призна, че киберсигурността в „Български пощи” е била системно неглижирана. “Подценявани са базови защити за сигурност, които има дори всеки домашен компютър”, каза още Константинова. Киберекспертът Ростислав Петров предлага решение- да се направи държавен СОТ. 

НОИ обяви откога ще се изплаща великденската добавка за пенсионерите

“Да се създадат центрове, които следят за подобни атаки. Тази инфраструктура СОТ ще защитава държавните структури, които са много критични”, поясни Петров и припомни за атаките срещу НАП и тези срещу ЦИК по време на избори преди години.

Освен проблем с пратките в клоновете на пощите не могат да се извършват и никакви плащания, например преводи или погасяване на сметки.

По кибератаката работи ГДБОП, казаха от МВР за NOVA. Ситуацията следи и министърът на електронното управление Божидар Божанов, съобщиха от кабинета му. Кога обаче пощите ще заработят нормално, все още никой не се ангажира със срок. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.