Инициативата е на европейско ниво

Без ДДС и за книгите? Докато държавата обсъжда премахване на ставката при основни храни, скоро това може да се случи и с печатните издания. Инициативата е на европейско ниво. Нова директива на практика освобождава книги, вестници и списания от допълнително облагане.

Още преди две години в разгара на пандемията книгите бяха сред стоките и услугите, при които ДДС-то падна от 20 на 9%. Мярката е удължена до края на годината. От бранша на книгоиздателите настояват не само тази по-ниска ставка да се запази и след 2022 г., а да падне още и дори да стане нулева - каквито са препоръките на Брюксел. Целта е повишаване на търсенето и купуването на книги и стимулиране на четенето.

Христо живее в чужбина, но използва всяко прибиране в България да попълва библиотеката си. Мъжът твърди, че в последните две години не вижда реален спад в цената на книгите - въпреки двойно по-ниския ДДС.

„Не се усеща въобще.Човек, който обича книгите, ще си ги купи, независимо сумата”, споделят той.

Спад в цената има, казват книгоиздатели. И допълват, че по-ниската ставка не е увеличила доходите в бранша, а е изцяло в полза на читателя.

Според новата Европейска директива книгите не само остават сред артикулите, които могат да имат намалени ставки, но са и сред малкото, за които вече могат да се прилагат свръхнамалени и дори нулеви ставки.

„Европа осъзнава, че не може да има данък върху грамотността. Чухме от много политически партии, че те също подкрепят тази стъпка за махане на данъка върху четенето”, заяви   Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга".

Според икономисти нулева ставка при книгите ще ощети хазната с около 10 млн. лв.

„Намаляването на ДДС-то следва да води до повишаване на потреблението”, каза икономистът Герго Гергов.

Книгоиздатели изчисляват, че при нулев ДДС книгите няма да поевтинеят, но скокът в цената няма да е драстичен, заради повишените разходи за хартия и печат.

„Ако намалим ДДС-то на хляба, означава да насърчаваме хората да ядат повече хляб.  Ако намалим ДДС-то на лекарствата, означава да насърчаваме хората да пият повече антбиотици. При книгите намаляването на този данък не е социална мярка. Това е мярка за насърчаване на потреблението”, обясни Веселин Тодоров.

Прогнозата е, че ако данъкът при книгите остане същият, е възможно увеличение на цената близо 10%.

От бранша на книгоидателите се надяват максимално бързо държавата ни да хармонизира законодателството с новата Европейска директива и промените да станат факт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.