Тя ще остане на Моста на влюбените до 5 май

Спасените танцуващи мечки от Белица гостуват в София. Животните няма да дойдат лично, но са главните герои в изложба, която разказва 20-годишната история на парка.

Само преди дни паркът в Белица отново отвори врати за посетители, а с 20-ата му годишнина се отваря нова страница от историята. Той вече няма да се нарича „Парк за танцуващи мечки”, а само „Парк за мечки”, тъй като мисията е изпълнена и всички регистрирани танцуващи мечки в България вече са спасени. Базата обаче ще продължи да бъде защитено място - за мечките, държани в плен незаконно или живеещи в опасни условия в зоологически градини или циркове.

Мима, Веско, Рада, Добри. Всеки влиза в парка в Белица с една и съща история. Делят съдбата на танцуващи по улици и панаири мечки, вързани с тежки вериги на носа. Популярна атракция в Източна Европа и у нас в края на 20-ти век е забранена със закон през 1998 г.

„Имахме мечки, които са живели по над 25 години по този начин. За тях стресът е станал един нормален начин на живот. В началото е много трудно да обърнем светогледа на мечката, че всъщност веригата вече не е нужна, че може да изпълнява неща, които тя иска - няма кой да й казва непрекъснато кога да яде, какво да прави”, разказва Димитър Иванов.

Фотографиите, подредени хронологично, ни пренасят във времето, за да видим как стъпка по стъпка промяната се случва - и  природните инстинкти отново се завръщат.

„В началото танцуващите мечки не спят зимен сън - нужно им е време - от една до няколко години да се събуди този инстинкт. Като последните 10 години можем да се похвалим, че всички мечки спят зимен сън в парка”, каза още Иванов.

От създаването си паркът в сърцето на Рила е бил обитаван от близо 40 мечки - в момента там живеят 19. Сред хората, грижещи се ежедневно за тях, е Калина.

„Това са едни изключително интелигенти животни. Когато ги наблюдаваш, осъзнаваш колко много трябва да бъде ценена нашата природа”, обясни Калина Вълчинкова.

Именно това тя се надява да усетят и всички, разгледали изложбата.

„Трябва да имаме уважението, че това са диви животни. Към това, че те имат еднакво място под слънцето, както всички нас и една огромна любов към това, с което се занимаваме и фактът, че им даваме шанс те в момента да  живеят един по-добър живот”, каза Калина.

„Една 20-годишна работа, която успя да промени виждането в хората в България относно животните и в частност кафявата мечка. Щетите, които са били нанесени от неправилното отглеждане на тези животни, ще останат завинаги. Това, което ние можем да направим, е да ги намалим, доколкото се може”, каза Димитър Иванов.

Изложбата ще остане на Моста на влюбените до 5 май, а след това ще отпътува към други градове на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.