То ще бъде върнато на украинския посланик

„Възраждане - София” свали знамето на Украйна от сградата на Столичната община.

„Напомняме, че мястото на всяко едно чуждо знаме е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава в нашата Република”, подчертават от партията.

От „Възраждане” уточняват, че по-късно днес знамето ще бъде върнато на украинския посланик. „Надяваме се с този добър пример да покажем, че чуждите знамена трябва да се уважават, а не да се горят”, обясняват от партията.

„Ако не беше толкова тъжно щеше да е смешно“. Така председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира случаят от тази сутрин. Депутати от „Възраждане“ са играли ролята на охрана на вишката, чрез която е било свалено украинското знаме, каза още Георгиев и определи поведението им като „безобразно“, съобщава DarikNews. Народните представители се възползвали от служебното си положение и са казали на полицаите да не се месят. 

Знамето е възстановено минути по-късно, увери Георгиев. По думите му става въпрос за „грубо посегателство над демокрацията“. 

Георгиев призова: „Депутатите да гласуват закони в Народното събрание, вместо да се катерят по вишки или да ги охраняват. Нужен е лиценз за охрана. Те могат и коледната украса да свалят“.

По случая е образувана преписка в Пето РУ.  

Решението за поставянето на флага на фасадата на сградата беше взето от Столичния общински съвет на 21 април. Тогава бяха преименувани и площи, в близост до руското посолство. В чест на Украйна една от алеите в района вече се нарича „Героите на Украйна”, а площад наблизо - „Борис Немцов”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.