Предложението важи за тирове над 12 тона, в определени дни и часове

Отново въвеждат забрана за движение на тирове над 12 тона в определени дни и часове през лятото. Предложението е на Пътната агенция, Национална полиция и Автомобилна администрация, и все още се обсъжда. 

Очаква се забраната да обхваща периода от 15 юни до 11 септември, а целта, според вносителите, е да не стават задръствания по време на отпуските.  

Общо шест са отсечките, за които се планира забрана за движение на тирове в петък следобед – от 4 до 8 часа и в неделя вечер – от 5 до 9 часа. Сред тях – магистралите „Тракия" и „Струма” и участъците Варна - Бургас, Русе - Бяла и Благоевград - Кресна. 

Превозвачите: Въпреки възстановения диалог с правителството, протест ще има

След дългия период, в който забраната беше вдигната заради COVID пандемията, шофьорите на тирове, които минават през Кресненското дефиле, са наясно какво ги очаква. Според някои, забраната ще удължи пътуването с до 6 часа. 

Превозвачите реагират остро на предложението и казват, че “никой не е потърсил мнението им”. 

Въпреки това дават заявка, че ще спазват разпоредбите, ако се налага. 

Десислава Паунова от АПИ, заяви, че обсъждането на предложението ще тече до 15 юни, след което забраната ще влезе в сила. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.