Явор Колев със съвети как да пазим децата в онлайн среда

„Родителите са първият филтър на децата за опасности в интернет”. Това заяви експертът по киберсигурност и бивш ръководител на отдел „Киберпрестъпления” в ГДБОП Явор Колев в студиото на "Твоят ден" по повод ново опасно предизвикателство в популярната сред децата социалната мрежа TikTok. Blackout Challenge подканва младежи да задържат дъха си и да предизвикват задушаване до степен да загубят съзнание, а после да качат видео в социалната медия. Гръцката полиция разследва връзка между самоубийство на 14-годишно момче и предизвикателството. Според информацията момчето, което било спортист, се е обесило в дома си в Атина.

Разследват връзка между смъртта на дете в Гърция и TikTok предизвикателство

Колев обясни, че родителите трябва да позволяват на децата си да имат акаунти в социалните мрежи, за да могат да следят какво харесват и гледат. Експертът по киберсигурност препоръча да се преглеждат видеата и след това да се обсъждат с подрастващите.

„Много родители считат, че детето е в безопасност, когато детето е в стаята. Дори те оставят детето с телефона, само за да ги остави то на мира. Но родителите трябва да знаят, че в интернет не е безопасно и трябва да следят постоянно какво правят децата им там”, категоричен е Явор Колев.

По думите му най-уязвими са децата на възраст между 8 и 16 години – тогава те започват да се осъзнават сексуално. За сметка на това, допълва той, възрастта, на която децата започват да използват електронни устройства, ще пада постоянно.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.