Нулевата ставка на ДДС за хляба предизвика скептицизъм

Антикризисните мерки целят да подпомогнат най-бедните българи, както и да запазят бизнеса в страната. Това заявиха пред NOVA представители на управляващата коалиция. Част от мерките обаче разделиха мненията на експертите.

От управляващата коалиция заявиха, че мерките са това, което прави целият Европейски съюз и няма как България да бъде изключение.

„Винаги критерия трябва да бъде Европейският съюз. Светът не се ръководи от тарикатлък, а се ръководи от мерки, които са балансирани и добре обмислени”, заяви проф. Румен Гечев.

Според Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ парите за предвидената помощ идват изцяло от увеличените приходи в хазната.

Гюров: Икономическите ни показатели са много добри

„Ние можем да подпомагаме бизнеса дотолкова, колкото да му помогнем да се адаптира. Ние не можем като държава да компенсираме бизнеса за всяко увеличение”, заяви Андрей Гюров.

Заявката на управляващите е за скок на пенсиите с 20 на сто.

„В България трябва да се разбере най-сетне, че тези 60 лева, които непрекъснато ги вадим и ги прибавяме, не са част от пенсията, дами и господа. В цяла Европа тези добавки бяха заради COVID-19, сега останаха заради втората криза”, заяви Гечев.

Гечев: Антикризисните мерки на коалицията са това, което прави целият ЕС

„За последните 12 години пенсиите на българите бяха увеличени със 100 лева. Сега само за една година пенсиите са увеличени със 167 лева”, заяви Андрей Гюров.

Експертите обаче остават разделени по темата. Някои смятат, че моделът на повишение може да ощети някои пенсионери и да не успее да компенсира инфлацията.

„Не само, че не бори, а инфлацията вече ги е изяла тези пари”, каза Мика Зайкова.

Сметката на Зайкова: Какви ще бъдат пенсиите след увеличението

„Но това е второ увеличение на пенсиите за последната една година. Тази инфлация е 14% за 12 месеца, а през това време имахме, знаете, зимата едно увеличение”, коментира икономистът Георги Ангелов.

Нулевата ставка на ДДС за хляба също предизвика скептицизъм- дали крайната цена ще поевтинее.

„Някои от нещата, според мен, са наистина пушилка за публиката - например нулево ДДС за хляба. Да, ще спести между 2,20 и 2,60 лева, ако приемем, че цените паднат, на човек”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

„Хлябът едва ли ще поевтинее, аз съм скептичен. Докато не свърши войната, няма да поевтинее хлябът, независимо с какви мерки”, заяви Георги Ангелов.

„По-голямата част отива при производителя и при търговеца”, коментира Мика Зайкова.

Експертите обаче предупредиха, че трябва да се внимава с опасността наливането на пари в новите мерки да не увеличи инфлацията още повече.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.