Недоволство на хотелиери срещу новата мярка за настаняване на бежанци

"Всеки собственик на хотел преценява според своите разходи дали сумата от 15 лв., която се предвижда в новата програма за настаняването на украинските бежанци ще му бъде достатъчна. 17 хотела са потвърдили, че ще задържат бежанците и те няма да бъдат местени в нови бази".  Това заяви за "Твоят ден" председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. 

Тя уточни, че на правителствената платформа за помощ за бежанци има формуляр за попълване, с който всеки хотелиер може да участва. 

Собственици на 3-звездни хотели в Балчик пък са категорични, че сумата от 15лв. ще бъде абсолютно недостатъчна.

"Смятам, че тя е абсурдна, наистина. 15 лв. абсолютно всеки един гражданин в нашата страна знае, че ние в домашни условия не можем да се препитаваме с тая сума, пък камо ли с нощувка и всички тея разходи покрай вода, ток, храна, пранета, издръжки, заплати", заяви хотелиерът Олег Костадинов.

Стана ясно каква помощ ще получат хотелиерите, приели бежанци от Украйна

Според колегата му Пламен Козарев тази мярка се възприема като една първоаприлска шега. "Смятаме, че калкулацията е много вярна, но аз проверих за какво става въпрос по наши разчети. Значи тези калкулации са направени, но те са калкулации отпреди 2 години, говорим за детски лагери, за деца, които са до 8 годишна възраст, което говори за 50 % от цената на това, което е реалната цена за издръжката на едно дете говорим, а не за голям човек", посочи той.

Христо Желев недоумява как преди 3 месеца държавата е сметнала, че издръжката ще струва 40 лв. на бежанец, а сега след нарастване на инфлацията е стигнала до извода, че вече 15 лв. са достатъчни.

В официалното решение на държавата се уточнява, че помощта най-вероятно ще е разумна предимно за по-ниско категорийните хотели и места за настаняване. Въпреки това обаче сметките на хотелиери от Балчик показват:

"Ние една много бърза калкулация направихме с колегите. Чистата сума, която излиза за калкулация само за стоките, които ще се ползват за изхранване на бежанците са от 9,50 до 10 лв. Говорим това нещо е без някакви надценки, които да бъдат сложени в тази цена", подчерта Козарев.

"Само за нощувка най-ниските цени в момента, които сме успели да намерим в района са над 15 лв. на човек на ден без изхранване. Още повече точно тези най-евтините варианти за настаняване, които са по частни квартири, стаи за гости и апартаменти части - там реално няма и никакви ресторанти т.е. дори не може и теоретично да се осъществи изхранванет", обясни Желев.

Според част от хотелиерите е спорно дали тази сума може да задоволи нуждите дори и на държавните бази.

Програмата за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

"Ако евентуално няма промяна в тази сума, която е определена от кризисния щаб, то ние ще бъдем принудени да предупредим бежанците, че или трябва да потърсят някакъв друг подслон или да се отправят към бежанските лагери, или да се приберат в страната си, където все още продължават военните действия", заяви Костадинов.

Принудени от обстоятелствата и хотелиери от курорта Златни пясъци ще се наложи да помолят бежанците да освободят стаите. "След 31 май ние не можем да ги обслужваме повече и би трябвало всички да бъдат отзовани", допълни той.

Въпреки това обаче в един от хотелите ще се опитат да задържат част от тях, като персонал. "Много от тях заявиха желание да останат при нас на работа, има списък дори с чакащи. В момента преценяваме кой е подходящ за съответните позиции и надяваме се да сформираме един добър екип с който да работим през активния туристически сезон. Това по някакъв начин решава и проблема от предходни години  с недостига на персонал в хотелиерския бранш", каза Емилия Костадинова.

А хотелиерите от Балчик имат и конкретни предложения към държавата. "Бежанци, които нямат възможност да работят, или не искат или са просто толкова в невъзможност от това, че примерно са майка с 3 деца, да бъдат настанени в държавни бази, да ползват програмата в държавните бази с изхранване и с пълното обслужване, което държавата предлага на 15 лв., че може да го направи", предложи Козарев.

"Останалите хора, които имат възможност да работят да бъдат настанени в частни хотели, в които да се заплаща също 15 лв. но само за нощувка, като единствено условие за настаняване в хотела освен зелената карта - бежанска, която те имат в момента, поне един член от семейството да бъде с реално регистриран трудов договор", посочи още той.

За да се случи това обаче, според хотелиери са необходими промени в закона.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.