Съмненията са за измама за няколко десетки милиона евро

Френските следователи повдигнаха обвинения срещу предполагаеми членове на престъпна група, действаща в Лувъра. Според телевизия BFM те са заподозрени в подправяне на документи за артефакти от епохата на Тутанкамон, единадесетия фараон от XVIII династия на Древен Египет, предаде БГНЕС.

В групата влизат бившият президент и директор на световноизвестния музей Жан-Люк Мартинес, който е задържан, както и двама известни египтолози. Разследващите подозират, че Мартинес си е затварял очите за фалшифицирането на сертификати за произход на „пет древноегипетски артефакта, включително стелата от розов гранит на Тутанкамон, придобита от клона на Лувъра в Абу Даби за няколко десетки милиона евро". Мартинес, който ръководеше Лувъра в продължение на осем години до 2021 г., последно беше посланик за международно сътрудничество в областта на културното наследство. Полицията разследва случая от юли 2018 г.

Снимка: Gettyimages

Според парижкия седмичник „Le Canard enchaîné” подобен случай в момента се разследва в Ню Йорк. Там, както се оказа, са фалшифицирани документи за саркофаг, придобит в Близкия изток от музей Метрополитън. По време на разследването са задържани четирима антиквари, заподозрени в контрабанда на антики. Нюйоркският музей трябваше да върне саркофага в Египет, закупен за 4 милиона долара. Световноизвестната галерия ще трябва да върне и някои други ценности, чиято легитимност сега е под съмнение. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС