Причината е преписка в регионалното министерство от КЕВР

Актьори и студенти протестираха в защита на младежкия театър „Николай Бинев” в София. Причината за недоволството - желание на настанената в съседство Комисия за енергийно регулиране да наеме част от сградата за офис пространство. От театъра пък искат да използват спорните два етажа за куклен театър. Протестът започна в 10:30 ч. пред вратите на театъра.

„Търпението е на ръба. И някои хора си позволяват вече доста ужасни волности, които мисля, че няма да свършат добре за тях”, каза Герасим Георгиев – Геро.

„Да подкрепим колегите, да не им се отнема част от собствеността”, заяви Христо Мутафчиев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

До казуса се стигна, след като помещенията са обявени на търг през февруари. Въпреки че той е прекратен от страна на театъра, входираното желание на КЕВР да ползва помещенията остава в регионалното ведомство. 

„Няма как нашата гилдия да позволи подобно стечение на обстоятелствата”, твърди Тодор Каракачанов.

При протестиращите дойде председателят на регулатора Станислав Тодоров.

„Аз лично ще поканя моите три деца да дойдат и да присъстват на тези постановки. Ако е възможно, поне да ползваме деветте офиса, които са на втория етаж, ще бъде чудесно. Ако не - както решат държавните институции”, заяви той.  

След среща на директора на театъра, регионалният министър Гроздан Караджов е взел решение да не придвижва процедурата към Министерския съвет. Очаква се обаче и позицията на културното ведомство по казуса.

От Министерството на културата потвърдиха подкрепата си към Младежкия театър. Но официална позиция още няма. 

КЕВР предостави официалната си позиция по казуса. Публикуваме без редакторска намеса:

Към момента Комисията за енергийно и водно регулиране изпитва спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения, за да могат експертите да изпълняват ефективно дейността си по регулация на енергийния пазар. Това е особено важно за обществото в настоящата сложна ситуация на енергийна криза, и за решенията, които Комисията трябва да взима. По-конкретно, към КЕВР има изискване да обособи специализирано звено за контрол на пазара за търговия на едро с енергия, което да има решаваща роля за предотвратяване на злоупотреби и манипулации на енергийния пазар.

На 11 февруари 2022 г. Младежкият театър публикува на сайта си публична  обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения със застроена площ 365 м2, като тръжната документация е утвърдени със  заповед  А-04/11.02.2022 г. на директора на Младежкия  театър „Николай  Бинев“ с начална цена 10 700 лв. без ДДС на месец. От проведените срещи между ръководствата на двете институции се разбра, че тези офиси дълги години са били отдавани под наем за офиси на банки. Поради пандемията и преместването  на  последния наемател – банка Алианц, те стоят вакантни през последната една година, но дори към днешна дата бюрата на банковите служители все още са в помещенията.

Ръководството на КЕВР заяви  своето  желание  да наеме тези офиси при същите условия, както и последният наемател. Поради факта, че и Младежкият театър, и Комисията  за  енергийно и  водно регулиране са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерство на регионалното  развитие и  благоустройството. Следвайки законоустановената процедура, Комисията за енергийно и водно регулиране изпрати молба до компетентните институции за предоставяне ползването на офисните помещения, към момента стопанисвани от Младежки театър "Николай Бинев". Те са част от сградата, в която КЕВР се помещава, и тъй като до този момент офисите никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели, КЕВР би искала да ги ползва при същите условия.

Разбираме напълно ситуацията и сме готови да се включим в обсъждането на решения, които биха били приемливи за всички страни. Оценяваме важността културната общност да има достатъчно пространство, за да изпълнява своята важна мисия. При все това оставаме на позицията, че ако се позволи на КЕВР да ползва тези офиси, това ще допринесе за същественото подобряване на ефективността на работата на комисията в полза на цялото общество.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров пристигна на място.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.