Сраженията за овладяване на града продължават

Ден 100 от руската инвазия в Украйна. Тежки сражения продължават да се водят за Северодонецк в източната част на страната. Фронтовата линия е разделила града на две, а 15 хиляди цивилни са блокирани от сраженията. Районът е подложен на непрестанни бомбардировки, заяви регионалният губернатор.  Евакуацията на цивилни от Северодонецк е прекратена заради руските бомбардировки. Около 15 хиляди души са блокирани в града, без достъп до вода, храна и лекарства, обяви Норвежкият съвет за бежанците.

„Успях да избягам от ада. Трудно е емоционално. Много е трудно. Толкова е страшно. Страшно е да виждам как въвеждат рублата, слагат нови цени. Ще бъдат сменени и паспортите. Много е плашещо”, споделя Людмила.

Междувременно Москва показа първият товарен кораб, който напусна пристанището на Мариупол, след като градът беше превзет от руските сили. Плавателният съд, натоварен със стомана, беше ескортиран от руски военни кораби на път за Ростов.

„Тъй като Русия блокира нашите пристанища на Черно море и си присвои част от крайбрежието на Азовско море, не можем да изнесем 22 милиона тона зърно, които са в складовете в страната. Това е количеството, което трябва да бъде купено на международния пазар и затова руската блокада на износа дестабилизира ситуацията в глобален мащаб”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Създаването на потенциален морски коридор за износ на украинската земеделска продукция ще обсъждат следващата седмица външните министри на Русия и Турция.

„Украйна трябва да разминира крайбрежието в своите териториални води. Ако този проблем бъде решен, тогава руските военноморски сили ще осигурят преминаване на тези кораби към Средиземно море и по-нататъшните си дестинации”, категоричен е  външният министър на Русия Сергей Лавров.

Русия и Турция работят съвместно с ООН за създаване на коридор за корабите с хранителни продукти в Черно море. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.