Данните изнесе министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов

48 деца са загинали на пътя през миналата година, а близо 1000 са пострадали при катастрофи. Данните изнесе министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов на Международна конференция по пътна безопасност. Най-често причина са несъобразената скорост и неправилното изпреварване.

Един клас - толкова деца годишно загиват при катастрофи, казват от Държавната агенция за пътна безопасност.

„Понякога, в опита си да угодим на децата си, ние поемаме рискове, като не ги возим обезопасени с правилните столчета”, обясни Димитър Илиев от агенцията.

Експертите съветват родителите да не правят компромиси зад волана.

Предпоставка за пътния травматизъм е и лошата  инфраструктура. От регионалното министерство посочват, че в страната има над 80 опасни участъци. Част от тях са Кресненското дефиле, Русе - Бяла, Микре, Прохода на републиката.

„Тази година тези 7 най-опасни места сме ги планирали и се въвежда постоянна организация на движението ще се направи с много знаци, указателни табели и колчета почти невъзможно да се прави изпреварване, което след високата скорост е основна причина за катастрофи”, заяви регионалният министър Гроздан Караджов.

„Това, което сме предвидили, е да премахнем тези капани. Това са местата с аквапланингите по магистралите, където текат реки, автомобилите се повдигат, скоростта е висока, инцидентите са тежки”, обясни Илиев.

Данните на МВР показват, че за първите 5 месеца на годината на пътя са загинали 24 души повече, отколкото през същия период от изминалата 2021 г. Така тежките катастрофи от началото на годината  са 2228, при тях живота си са загубили 175 души, а пострадалите са 2755.

„Тежките инциденти стават при челните удари. Аз смятам, че ако ние разделим потоците и физически ограничим възможността да се навлезе в насрещното - жертвите ще намалеят значително”, заяви Димитър Илиев.

А на Балканите България и Румъния са първенци в черната статистика, отбеляза президентът Румен Радев.

„Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържан. И на второ място автомобилният парк е най-стар и най-зле поддържан, илюзия  е да си мислим, че веднага ще догоним другите, не това ще отнеме време много време, но за да постигнем сходни параметри, трябва да работим много”, заяви президентът Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.