Почести, заря и сирени имаше в цялата страна

България се прекланя пред делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на родината. Днес се навършват 146 години от гибелта на революционера и неговата чета на връх Околчица. На обяд в цялата страна в продължение на две минути звучаха сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Петков от Околчица: В историята има държавници, нагаждали се към силните на деня

 

Хиляди българи се поклониха пред подвига на поета-революционер на връх Околчица, където умира и самият Ботев. Официалните чествания започнаха малко преди обяд. В тях се включи и премиерът Кирил Петков.

„Някои са се нагаждали към силните на деня. Наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България”, заяви Кирил Петков.

38 групи от различни области на страната тръгнаха по стъпките на Ботев към върха. Пътят им започна от Козлодуй още на 27 май.

Комендантът на похода Евгени Филипов отбеляза, че в него са се включили хора от Велико Търново, Гоце Делчев, Стара Загора и Врачанско.

В похода се включиха и много деца. Според хората, достигнали върха, днес трябва да се смирим и да сведем глава пред делото на революционера. „Трябва историята да се поддържа и да продължава да се пише, традициите са традиции, за да ги поддържаме, да не се забравят“, каза един от тях.

"Децата, които са на възраст между 7 и 11 години, получиха отличия за дисциплина, екология, културно-масова дейснотс, спортни игри, брой участия и походи", заяви Евгени Филипов. 

 

Във Велико Търново с военен ритуал почетоха паметта на поета-революционер. След воя на сирени, деца от няколко училища и детски градини изнесоха литературна композиция, посветена на загиналите за свободата на България.

 

С изнасяне знамето на Ботевата чета, военен ритуал и митинг-поклонение Калофер отбеляза Деня на Ботев. Стотици изкачиха стъпалата до гордо издигнатия му паметник в центъра на града.

Американският посланик у нас Херо Мустафа точно в 12 на обяд в град Шипка също склони глава и запази минута мълчание в памет на Христо Ботев и  загиналите за свободата и независимостта на България.

За първи път в историята бяха пуснати сирени и на Паметника на свободата на Шипка. Точно в 12:00 сирената беше задвижена ръчно. Сирената беше поставена до едно от оръдията пред входа на паметника. Намерението е от тук насетне на всеки 2-ри юни тя да звучи от най-героичния връх в българската история.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.