До края на деня временните центрове за настаняване на бежанци в Елхово и „Сарафово” трябва да останат празни

Буферният бежански център в Елхово затвори, само 2 дни след отварянето си. Днес от там бяха извозени и последните украинци към държавни бази. В същото време депутати от Комисията за контрол на службите тръгнаха на обиколка из мигрантските центрове по турската граница.

Започна извозването на украинците към държавните бази. До края на деня временните центрове за настаняване на бежанци в Елхово и „Сарафово” трябва да останат празни. За разлика от вчера, днешният ден в Елхово премина по-спокойно.  Новодошлите снощи спаха спокойно във фургоните. Според кмета на Елхово Петър Киров организацията е добра - изхранване, настаняване, осигуряване на най-необходимото. „Наистина центърът не е пригоден точно за такъв тип, но смятам, че се справяме”, допълни той. А по думите на самите украинци проблемът в първия ден е бил липсата на информация.

Константинова: Извинявам се на всички, които са се почувствали засегнати от думите ми

„Хората крещяха, че ни водят в затвор, имаше истерия. Всичко това беше заради липса на информация. Като разбраха къде идваме, всичко беше наред, успокоиха се и бяха доволни, че има кой да ги пази”, обясни Альона Шеглюк. Тя е сред доброволците, които участват в организацията по съставяне на списъци с над 200 украинци, които днес ще отпътуват към бази в страната.

„До 12 часа снощи правихме организация, информирахме всички един по един и днес събрахме група украинци, които да направят списъците, да се качи всеки в автобуса и да няма хаос, за да тръгнем към местата, които България ни предоставя”, каза още Альона Шеглюк.

Настаниха бежанци в бившия пионерски лагер в Ястребино

Първите автобуси пристигнаха малко след 10 часа. Сред отпътувалите е и Анатоли от Донбас. По думите му в началото имало проблем, липсвала топла вода, но вече всичко изглеждало организирано, а украинците били благодарни.

За да избегне отново хаос, от Агенцията за бежанците вече предвиждат следващите стъпки. „Никой не бива да чака тези 3 месеца да изтекат и пак да се чака. Това е един от уроците, които научихме от тази криза и е много трудно да си подготвен за мащабите”, заяви Мариана Тошева, която е председател на ДАБ. По данни на Агенцията, до 1 юни от влезлите в България над 300 000 украинци, у нас са останали малко повече от 80 000.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.