Обсъждат се промени, свързани с контрола на незаконното строителство

Дългите години на преход, в които собствениците на реституирани имоти не са обезщетени, не само върху планираната инфраструктура, а и в парковете, е може би проблемът на проблемите. Това обясни в предаването на NOVA NEWS „Денят на живо” архитект Стефан Аспарухов, зам.-министър на регионалното развитие.

„Оказа се, че площта само за Столична община на такива имоти, които подлежат на възстановяване, е в размер на 50 кв. км. За да си го представите, това е територията на град Силистра по две. Столична община нито има средствата, нито имотите, дори да примем хипотезтаа на заменката”, посочи Аспарухов.

Сега ще се направи опит да се възбуди разговора с други ведомства, като Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите, защото, по думите му, е съвсем справедливо искането на собствениците да реализират инвестиционните си намерения в парковете.

Друг от проблемите е свързан с това, че нискокатегорийните обекти - къщи и малки постройки - се контролират от местната власт, а трудно държавата може да вмени на кметовете и архитектите задължение за контрол. „На ден се получават стотици сигнали и се налага да се отговаря, че това не е от компетенциите на държавата, а от общинските власти”, посочи Аспарухов.

В момента промените, свързани с това министърът и ДНСК да дават директно предписания със срокове на кметовете как да изпълняват проверките и да дават отчет, са качени в портала за обществени консултации.

Крайната цел за тези обекти е да се премиен не към разрешителни, а към регистрационни режими, а отговорността да се носи от консултанта, който така или иначе, по думите на Аспарухов, принадлежи на лицензи от държавата. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.