Носителката на Нобелова награда за литература засегна в словото си войната в Украйна

Полската писателка Олга Токарчук получи на официална церемония в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на учебното заведение. Като благодари за отличието, носителката на Нобеловата награда за литература през 2018 година каза в академичното си слово:

„Твърдя, че умовете на писателите действат съгласно специални правила: те синтезират интензивно всякаква информация, опознават интуитивно и опитват да опишат света като цяло - като мрежа от взаимодействия, в които всяко човешко и нечовешко същество изпълнява своята единствена и неповторима роля”.

В словото си Токарчук засегна и конфликта между Украйна и Русия. „В лицето на насилието и смъртта въображението изтръпва“, каза полската писателка. „Днес дори най-радостният празник се провежда в сянката на войната, която се случва на няколкостотин километра източно от мястото, където се намираме, и ние нямаме право да забравяме това“, допълни Токарчук.

„Тя има рядката дарба да свързва въображаемото и реалното, сънищата и политическите дебати“, посочи доц. Бойко Пенчев, декан на Факултета по славянски филологии по време на церемонията. Той припомни, че Нобеловият комитет ѝ е присъдил най-високото литературно отличие заради „повествователното ѝ въображение, което с енциклопедична страст разкрива преминаването на границите като форма на живот“. 

По думите на Пенчев академичният съвет на Софийския университет единодушно решава да я удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. То ѝ бе връчено от проф. Мария Стойчева, функционален ректор на университета. Сред официалните гости в аулата му бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и Мирослав Боршош, заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности''.

Носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук пристигна в София

Тази вечер в „Топлоцентрала” ще се състои писателски разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов, предложен за Нобелова награда за литература тази година от българския ПЕН клуб.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.   

Източник: БТА