Демонстрации ще има в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Предупредителен протест на служители в Здравната каса спря за час работата на структурите в цялата страна. Демонстрации имаше в по-големите градове на страната, сред които София, Бургас, Пловдив и Варна. Недоволните заплашиха да прекратят плащания към болници, лични лекари и аптеки, ако не бъдат чути исканията им - за по-високи заплати и за още назначени служители поради големия обем дейности.

Протестиращите настояват за увеличение на основните възнаграждения с 40% на всички служители, и то със задна дата - от 1 януари. Друго искане е да се осигурят 200 щатни работни места. Те ще са за служители, които да отговарят за новите дейности на Касата от 1 юли, като например, разпределянето на помощните средства за хора с увреждания - дейност, която до този момент се е вършила от Агенцията за социално подпомагане. Става дума за около 10 000 души месечно. 

По изчисления на синдикатите е необходимо да бъдат осигурени 10 млн. лева, които да бъдат заложени в бюджета на здравната каса за 2022 г. 

В Пловдив служителите на РЗОК излязоха на протест в 10 часа. Там работят 170 души. 70 от тях напуснаха работните си места, за да се включат в недоволството. Инспектори масово напускат, твърдят протестиращи. И скоро няма да има кой да разпределя парите за здраве във втория по големина град у нас. 

„Искаме с еднаква сума да се увеличи заплатата в системата на всички в НЗОК”, коментира главен експерт в касата. Тя посочи, че основната заплата на главен специалист е 1020 лв. и получава чисто към 700, защото е по трудови правоотношения. „Имаме друг случай – 789 лв. основна заплата, значи чисто получава под 650. ”Трудно се живее, започваме да изпитваме недостиг на средства, за да идваме на работа, да сме адекватни, да задоволяваме нормалните човешки потребности”, посочи протестиращата.

КТ Подкрепа в Пловдив подкрепи недоволството в града, като поиска оставките на представителите на държавата в Надзорния съвет на касата Виолета Лорер и Естел Василева. „Ако днес не ни чуят, продължаваме по процедурата на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и ще стигнем до реални стачни действия в цялата страна”.

В Бургас служители също настояха за спешно увеличение на заплатите. 

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.