В залата са подредени 60 творби от български и чуждестранни автори

Непоказвани до момента портрети на Тодор Живков събра Музеят на социалистическото изкуство в софия.

Изложбата "Последният първи" се открива тази вечер. Чрез скулптура, графика и живопис посетителите ще преминат през живота на най-дълго задържалия се комунистически лидер в Източна Европа.

В изложбената зала са подредени 60 творби от български и чуждестранни автори, сред които монголски, кубински и руски артисти. Акцент обаче е ето тази картина, рисувана от охранителя на Тодор Живков - Димитър Мурджев. Платното изобразява отстрел на благороден елен по време на лов, с което Живков отбелязва световен рекорд през 1976-та година.

Картината е нарисувана чак през 2017-та. Бившият охранител разказва, че между Тодор Живков и Леонид Брежнев е имало скрита конкуренция кой е по-добър ловджия.

ПРОМЯНАТА 10 НОЕМВРИ: 32 години по-късно

"Лесно, защото създаването на портрети, близостта до техните личности е носила на художниците доста големи предимства в обществото, една добра кариера и не на последно място - добра финансова отплата. А трудно, защото за 45 години българското изкуство е в непрекъснато отношение към обслужващата идеология", смята Николай Ущавалийски.

Поради тази причина повечето картини нямат претенция за високи художествени качества, твърди кураторът. Най-вече подаръците от чужбина - като този портерт от дърво.

Дело на неизвестен за нас съветски автор, която е подарена от Черноморския флот на бившия Съветски съюз./И другото е един много любопитен портерет на Тодор Живков, облечен в монголска национална носия.  Най-вероятно при някое от официалните посещения в Монголия", разкри още той.

Като контрапункт в изложбата са включени и няколко политически плаката на бивши студенти от Националната художествена академия. На един от тях е използвана популярната попарт техника на Анди Уорхол.

КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА: Отбелязваме 32 години от падането на Комунизма

И през погледа на студентите, прескачаме още по-напред във времето - към този на децата. За поставянето на платната помага Велин. Ученикът дава доброволен труд в музея, за да е по-близо до миналото, което не познава от първо лице, но от което живо се вълнува.  За времето преди да се роди му е разказвала неговата баба.  

"И аз си казах, че това е нещо интересно, следвах идеологията на социализма, но като попих малко повече факти и история, разбрах че социализмът не е това, което си мислех и вместо последовател, останах любител на социалистическата история и изкуството", споделя той.
И само на 17 г. Велин вече има свое мнение за тоталитарния режим.

"Историята е едно от най-важните неща в този свят и е важно хем от историята да учим правилните действия, хем да учим и грешните. 20;33 Мисля, че няма правилна гледна точка за социализма освен, че е нещо, което не се е случило по начина, по който е трябвало да се случи.
Изложбата остава в музея до октомври", подчерта Велин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.