Ако вотът мине, от утре президентът е на ход да започне консултации

На заседанията на комисиите може да има бойкот. За извънредното заседание довечера НС обаче ще събере кворум и ще има достатъчно гласове да бъде гласувано недоверие на правителството. Това прогнозира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.  

„Ако привнесем това съотношение на силите от тази сутрин, много по-е вероятно е да има мнозинство, с което правителството  да бъде принудено да подаде оставка,” каза Киселова.

След три неуспешни опита за събиране на кворум: Закриха заседанието на НС

По процедура: „От утре президентът е на ход да започне консултации с парламентарните групи, като Конституцията не е предвидила как да се проведат консултациите, какъв да е техният формат и това ще е преценка на държавния глава.”  Консултациите може да се направят поотделно или заедно, допълни Киселова, като уточни, че това е преди старта на раздаване на мандатите.

„Ще видим дали кризата ще прерасне от политическа в правителствена. Надявам се, че няма да преживеем отново събитията от 2013-та, когато имаше паритет от двете страни,” посочи още доц. Киселова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.