Конституционалистът смята, че решението е еднолично

„Подобно действие има характера на ядрен взрив в отношенията между две държави, няма значение кои са те. И то предвещава по-големи бури, например обявяване на война. Нищо чудно министър-председателят Петков да обяви война на Русия като следващ акт”. Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS  проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия. Поводът е изгонването от България на 70 руски дипломати, обявено от Кирил Петков.

ГОНИМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ: Политическите реакции

„Има проблем с това решение. Доколкото виждам, то е еднолично решение на министър-председателя или на министрите от ПП - дотолкова, че коалиционните партньори, които все още са в правителството, не знаят такъв акт на МС," посочи професорът.

Нинова: Решението за изгонване на руски дипломати не е взимано в МС или на коалиционен съвет

Той каза, че допуска всичко. „Един доказан лъжец, който действа противоконституционно още като министър в служебно правителство, и това е доказано с решение на Конституционния съд, продължава да гази Конституцията с кални ботуши. Аз не виждам някакви пречки той да се развихри в оставащото му време и може би това е причината президентът на Републиката да иска да сложи край на това правителство в оставка като ускорява действията си по член 99 от Конституцията”.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати

Когато става въпрос за национална сигурност, нещата тръгват от съответните служби, каза още той и посочи, че у нас има 2 агенции. "Това нещо се обсъжда на високо ниво – то е политическо - в МС, с министъра на външните работи и тогава министърът на външните работи действа", обясни процедурата по закон Киров.

Той посъветва да се провери колко са дипломатите на Русия у нас. „Те са много по-малко от 70. Очевидно тук се гони всичко наред”, посочи той.

На въпрос дали има наказателна отговорност при такова решение, което не отговаря на реда, проф. Киров отговпори:  "Трябва да се разсъждава има ли организирана порестъпна група на високо политическо ниво, която уврежда интересите и отбранителната способност на България. И тогава трябва Прокуратурата да се намеси, по нейна преценка, за престъпление срещу държавата”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.