Депутатът нарече реакцията на президента по случая "нелепа"

„Ако някой човек в държавата е бил наистина информиран, това е президентът Румен Радев и неговата реакция е абсолютно нелепа". Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS депутатът от БСП Явор Божанков в коментар по темата за изгонването на 70 руски дипломати.

"Да каже той, че се надява това решение да е било обмислено, да имало достатъчно факти... Той е запознат с всички тези факти и не знам защо и с какви очи може да изразява такива тези”, посочи Божанков.

От кулоарите на парламента той напомни, че докладите на службите са били изслушани по искане на БСП и допълни: "Убедих се, че има кръг от хора, които са знаели за това решение. Да, мин.-председателят, Външно, и президентската институция". 

На въпрос означава ли това, че Радев лъже, Божанков коментира: „Търся най-меката дума - може би съм шокиран от тази реакция, защото представители на президента в този Консултативен съвет са били там. И шефът на администрацията на президента - Димитър Стоянов, е бил надлежно информиран за целия казус".

Депутатът не отговори конкретно на въпроса дали БСП ще подкрепят ПП за нов парламент в рамките на това правителство при кандидат за премиер, различен от Кирил Петков. А за условието, което левицата постави за връщане на масата на разговори с ПП, Божанков заяви: „Няма тропане с крак и поставяне на условия. Въпросът е принципен. Дори и нашата реакция да звучи крайна. В момента трябва да предложим нещо различно. Същият кабинет означава да кажем на обществото, че ние не сме допуснали никаква грешка. А имаше доста пропуски”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.