„Историята се оказа изключително по-гнусна и по-мръсна”, обясни той

Тошко Йорданов с коментар след изслушването на председателя на ДАНС и външния министър на председателски съвет за изгонените 70 руски дипломати. Той определи историята като „изключително по-гнусна и по-мръсна”, отколкото е предполагал.

„Вчера на закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Изслушахме Външно министерство, изслушахме службите. Разказаха какво се е случило. Лъгал е брутално. Първо - еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци”, обясни той. И потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Костадинов: Ще поискаме прокуратурата незабавно да разследва Петков

Йорданов подчерта, че премиерът практически е използвал службите и припомни хронология: „На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка „Разни”. Няма точка „Руски шпиони”. Влиза премиерът и започва с точка „Разни”, която формулира като „Руски шпиони”, защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят”, поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си. „Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт. Че това и Борисов не си го е позволявал. Аз си мислех, че Борисов е тиранин. Да впрегнеш цялата държава за себе си - това е противозаконно. Нали разбирате какво е правил този”, допълни Йорданов.

Митрофанова пред БНТ: Отговорът на Русия ще бъде много тежък

Той разясни, че за някои от 70 дипломати има основания, но за други би изразил съмнение. Йорданов обвини Петков в лъжа. „Той е лъжец. Лъже - няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвет. Има устни разпореждания на Петков”, каза още депутатът.  

Дипломатите пък не били изгонени по принципа за реципрочност, а „с доклади със списъци на ДАНС по искане лично на премиера”. „Първи списък, три дни по-късно - втори списък, за да стане бройката, която той иска. Това е толкова отвратително”, е мнението на Йорданов. Той отчете, че премиерът в оставка е извършил „абсолютно погазване на закона”.  

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.