Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков

Асен Василев е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” ще предложи да оглави евентуален нов кабинет с мандат на партията в рамките на сегашния парламент. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в петък.

„Аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор”, посочи Петков.

 

Преди дни един от партньорите в настоящата управляваща коалиция - БСП, обяви, че няма да преговаря за подкрепа на кабинет на ПП, ако Петков отново бъде предложен за премиерския пост.

„И, да - с БСП имаме различия по международните въпроси. И, да - с част от депутатите от ИТН имаме и лични различия. Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България. Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред”, отбелязва премиерът в оставка.

В момента Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Радев.

Кирил Петков и Асен Василев са съоснователи на „Продължаваме Промяната” и започнаха заедно изграждането на политическия проект.  Преди това двамата бяха министри в служебното  правителство на Стефан Янев. Василев  напуснаха  предсрочно служебната власт и започна подготовката за явяване на предсрочни избори.

След вота през есента, Кирил Петков беше избран за премиер, а Асен Василев стана вицепремиер и финансов министър.  Няколко месеца по-късно учредиха и партията си. С основна цел: „Край на всички кранчета и течове в държавата. Ще използваме тези средства за по-добро образование… и инфраструктура”, подчерта Асен Василев.

Както и Петков, Василев е завършил Харвард. Специалността му е икономика. Това е и една от причините за думите му , че се чувства най-комфортно като вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, каквато беше досегашната му длъжност. Именно защитата на финансовата политика на правителството обаче успяваше да го изкара от подържания добър тон.

 

 

Сега след приемането на актуализацията на бюджета и финансовите въпроси пред Василев стои този за ново обединение на управляващата коалиция.

Новината за номинацията на Василев дойде броени часове преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство. Папката отива при ПП като първа политическа сила.

 

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.