Тихомир Безлов пък посочи, че не се знае дали докладът на ДАНС е съдържал факти или е бил само списък

"Не може да има втора нота, може първата да бъде оттеглена. Изявлението на Митрофанова не е коректно - тя не може да взема еднолично решения. Затварянето на посолство не означава прекратяване на дипломатическите отношения. Изгонването на руски дипломати е решение на министър-председателя, не е решение на Външно министерство, то е използвано като пощенска кутия". Това заяви експертът по международни отношения и сигурност Димитър Гърдев за "Твоят ден".

По думите му всяка една нота е към конкретна персона, няма персони нон грата. "Груповото изгонване е политически акт. Ние сме допуснали тези дипломати. В следващо правителство докладът ще бъде предоставен, но имаме съмнения, че няма съдържателен документ на ДАНС по казуса. Не може Агенцията да бъде използвана като служба за изпълнение на поръчки", коментира той. Той допълни, че "всяка една подривна мрежа трябва да бъде прекъсната".

От своя страна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че никой не е подсказал какво е имало в доклада на ДАНС и дали той е съдържал факти, или е бил само списък с имена и данни. "70 човека са огромна работа. Темата за многочислеността на руските дипломати у нас беше табу досега. Големият проблем е, че е необходим огромен ресурс, за да се направи нещо срещу тях. Отдавна е трябвало да започнат преговори за съотношението в броя на служителите на руското посолство у нас", обясни той. 

Според него решението на Митрофанова е съгласувано, а не еднолично, но едва ли нотата на България ще бъде оттеглена.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.