Изгонването на 70 служители на руската мисия доведе до напрежение между София и Москва

Остават около 24 часа до крайния срок, поставен на изгонените руски дипломати, да напуснат страната ни. В сряда премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че 70 служители на руската мисия трябва да напуснат държавата. Причината е информация, че работят за чужди служби.

Това доведе до напрежение между София и Москва, а руският посланик у нас даде ултиматум решението да бъде отменено. В противен случай, тя ще предложи на Владимир Путин мисията у нас да бъде закрита. Това ефективно би прекъснало дипломатическите отношения между двете страни. Срокът за ултиматума изтече в петък. Все още обаче няма решение от страна на Москва.

В неделя изгонените руски дипломати трябва да напуснат страната ни, заедно с членовете на семействата си. Това са общо около 200 души. Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков заяви пред NOVA, че поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова е недопустимо за дипломат.

Официално: Митрофанова предлага закриване на руското посолство у нас

На този етап българското правителство в оставка не смята да променя позицията си въпреки заплаха от страна на руския посланик Елеонора Митрофанова заплаши, че ще препоръча затваряне на дипломатическата мисия, което ще означава скъсване или пълно замразяване на отношенията между Москва и София.

Предприемането на радикално решение - каквото би могло да е  скъсване на дипломатически отношения,   няма да е от полза нито за  България, нито за Русия - смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

„За мен най-добрият вариант е  един двустранен диалог и там, където има наистина доказателства, там където има съмнения, да бъдат съответно отзовани дипломатите от руска страна. Не вярвам да се стигне до скъсване отношенията”, посочи Илияна Йотова.

Подобен изход от ситуацията е малко вероятен и според  министъра на отбраната в оставка Драгомир Заков. "Обикновено подобно действие е във вреда на страната, която затваря посолството. Така че не вярвам руската страна да вземе подобно решение”, посочи Заков. И допълни: „Може би трябва да се помисли дали това е представителят на руската държава, който трябва да бъде в България, тъй като всеки един дипломат, независимо от държавната политика, която стои зад него, трябва да уважава приемащата държава. Г-жа Митрофанова категорично не ни уважава."

 

 

В същото време началникът на кабинета в оставка Лена Бориславова - отрече да е давала инструкции на външното министерство как да действа. 

„ Министър Генчовска ми беше изпратила писмо с копие от докладите на ДАНС, за да пита как да действа, което гласеше: „Дайте ми указания по компетентност”. Моят отговор беше: „Министър Геночоска, моля спазете закона и международното право”, посочи Бориславова.

Стъпка от българска страна назад е малко вероятна - посочиха от кабинета в оставка. „Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота”, посочи Асен Василев, вицепремиер в оставка.

„Данните, с които разполагаме показват, че имаме заплаха за националната сигурност от действията на поне половината лица, които са  изгонени”, подчерта говорителят на кабинета в оставка.

Изгонването на руските дипломати беше поставено и на масата от БСП по време на  преговорите за нов кабинет с „Продължаваме промяната”.

„Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения между България и руската федерация, както и да се нормализира диалога между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес”, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.