Вижте как анализират ситуацията Мира Радева, Христо Панчугов и Любомир Стефанов

Трябва да се откажем от идеята преди всички избори да променяме избирателната система. Около тази теза се обединиха в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS триамата политически анализатори доц. Мира Радева, Христо Панчугов и Любомир Стефанов.

Панчугов, който формулира тезата, добави: "Всеки прави частни сметки - дали ще изкарам някой глас повече, ако сега върна хартиените бюлетини. Това е безобразно. Спрете бе"! Мира Радева допълни: "Всички политици в крайна сметка работят с много къс хоризонт, което води до тази нестабилност". А Стефанов даде за пример Конституцията на САЩ, според която, ако Конгресът приеме промени в избирателната система сега, те важат от по-следващите избори. Той призова нашите депутати да проявят отговорност и да се държат по същия начин.

Тримата анализираха и политическите процеси след вота на недоверие за кабинета "Петков".

Мира Радева: "ПП  не просто искат да са в следващия парламент, а искат да са водещи. Но те вече, според проучванията, не са. Което значи, че те ще се борят всячески да създадат кабинет. БСП търпят електорални загуби и е много вероятно те да се задълбочат. Корнелия Нинова също има интерес да се създаде кабинет. Нещо подобно виждаме при ДБ. Въпросът е ИТН. Депутатите им имат два варианта –или да подкрепят Слави и да продължат да работят, за да влязат, или да се присламчат към някоя от по-големите партии. И според мен тече такъв процес”.

Христо Панчугов: „Аз не бих се изненадал 121 депутати да подкрепят един кабинет. Бих се изненадал, ако този кабинет успее да изкара хоризонта, който са си поставили - 6 месеца. Това означава ежедневно да доказват, че има причина да управляват”.

Любомир Стефанов: „Тоз прословут национален интерес аз не го виждам представен по съществото си в предложенията за политики и предложенията за конструиране на мнозинства и на малцинства от която и да е политическа партия. Говорим за изграждането на правителство,  което всеки ден ще си брои пилците дали му стигат,  за да отвори заседание в парламента, не да реализира законодателна програма. Това ще бъде меко казано агония”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.