Здравният туризъм има голям потенциал у нас

"Напоследък много нашумяха услуги, които са свързани с цялостното преобразяване в частта "красива усмивка". Това каза в предаването „Социална мрежа”  на NOVA NEWS Светлана Съботинова, основател и управител на здравна платформа.

"В България се предлага цялостно решение на този проблем, който може да се нарече естетически. Има много добри специалисти и клиники, които вече предлагат и комплексна грижа - не само зъболечение, а посрещането на пациента от летище, с настаняването в хотел, с осигуряване на транспорт до клиниката и обратно, със специално меню".

Имплантологията е само една от сферите, в които страната ни има потенциал за здравен туризъм. Това е комплексна услуга, която включва балнеолечение и предоставяне на специализирани медицински грижи. "От една страна здравният туризъм е свързан с профилактиката и балнеолечението, от друга е свързан с хирургичи интервенции", поясни Съботинова.

Макар че България е известна със своето балнеолечение от години, все още има ккаво да се развива и в тази насока, смята тя. По думите ѝ в момента за вътрешни и за международни туристи на преден план излиза туризъм, свързан със зъболечението и очните операции. При тях резултатите са видими до няколко дни, посочи Съботинова.

Според нея при здравния туризъм ценовата оферта е важна, но не и основна. „Важно е здравните специалисти да са на ниво, както и цялостната услуга – от посрещането до цялостния престой на пациента". 

Точно за това се грижи здравният асистент, една нова професия, която тепърва ще се развива, смята Съботинова. 

Целия разговор гледайте видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.