Кои са героите по минифутбол от Кошице

Едва ли има българин, който не си спомня с носталгия успеха на „златното поколение“ от Мондиала в САЩ. Но оттогава са минали 28 години, а поводите за радост на успехите на професионалния футбол стават все по-малко.

Една от разновидностите на любимия отборен спорт обаче отново бележи голове на зеления терен и дава шанс на националния химн да звучи наравно с този на най-добрите в Европа – минифутболът. У нас той не се финансира от държавата, а играчите са мъже с различни професии, които се занимават с него в свободното си време. Мини футболът е най-масовият аматьорски спорт у нас.

А на международната сцена България е сред най-успешните в дисциплината. През юни в словашкия град Кошице най-добрите отбори от Европа си оспориха титлата на континента. Българите също акостираха на словашка земя.

„Нямахме много големи очаквания, събрахме отбора 3 дни преди да заминем“, казва Мирослав Кайряков, национал по мини футбол.

Въпреки скромните очаквания националите спечелиха бронза. „Ние се преборихме с държави, на които бюджетът е от порядъка на 300 хиляди евро, а ние сме с може би 50 хиляди лева“, посочва треньорът Николай Михов.

Българите са състезатели-аматьори. Извън терена всеки от тях има основна професия. Димитър Александров е един от най-ярките образи на българската мини футболна сцена.

„По неволя, по неволя, станах строител“, споделя Димитър Александров.

И е самоук строител. Но както в мини футбола, така и тук, волята да успее му помага да съгради цяла къща.  

Друг от героите от Кошице е Любомир Генчев, син на футболиста от „златното ни поколение“ – Бончо Генев.  „Успя да направи нещо, което в България не е постигано, в крайна сметка и мини футболът е част от нашия футбол“, споделя бащата Бончо.

Извън терена Любомир се занимава с компютри, както той самият се изразява.  „Другото - не бих казал хоби, а може би страст, е търговията. Търгувам на американската стокова борса”.

Но основно ядро в националния отбор заемат футболистите-металурзи.

„Работят повечето осем часа, след което като хоби го практикуват футбола. Няма вали дъжд, няма лошо време”, твърди инж. Иван Минчев. С бронза в Кошице българският отбор се класира на световно първенство. Финансирането на тима обаче остава препъникамък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.