Вижте част от българите, които буквално влизат в клетката на лъва

Светът празнува професията на зоогледачите. Седмицата е посветена на хората, които се грижат за животните в зоопарковете. С част от българите, които буквално влизат в клетката на лъва ни срещат Ивомира Пехливанова и операторът Николай Кънчев.

Бял тигър да яде от ръката ти. Или да снимаш орел от едва няколко сантиметра разстояние. В столичния зоопарк работят около 40 гледачи, които се грижат за над 1500 животни. Сред гледачите има графичен дизайнер, полицай, био технолог, IT специалист. Всички те обаче се отказват от професиите си, за да се отдадат на своята най-голяма страст - любовта към животните.

Бебета орангутанчета забавляват посетителите на зоопарк в Мексико (ВИДЕО)

Проектантът по професия Юлия Христова е сред ветераните гледачи. В софийския зоопарк е от 22 години. „Не бих си представила работа на бюро, каквато съм имала”, казва тя.   Отказва се от проектантството, за да е по-близо до любимите си животни - папагалите. „Когато едно животно дойде и кацне сутрин на ръката ти и вземе храна от ръката ти, това показва, че има доверие към гледача си и гледачът има доверие към животното”, обяснява Юлия. Доверието обаче трябва да се заслужи, казва тя. Трябва да имаш самодисциплина, да проявяваш любов и грижа към животните всекидневно. Търпение също, допълва зоо гледачът. Най-трудна била раздялата. Все едно си загубил някой близък човек, казва Юлия.

Опита си тя предава на Марио Александров. Бъдещият ветеринарен лекар идва в зоопарка, за да разбере повече за характера на животните, преди да лекува раните им. „Искам да допринеса за опазването на диви животни и редки застрашени видове”, признава той. Първото влизане в клетка на диво животно не се забравя, уверява ни Марио. „Бях с един колега и пристъпвах все едно, че бях крадец в банка. Страхове и тръпка, защото за да работиш с тези животни си е и привилегия”, спомня си първият ден Марио.

Разходка из обновения зоопарк в Стара Загора (ВИДЕО)

Най-младият гледач на хищни котки е Яна Даскалова. За два месеца разбира колко рискована и отговорна е работата. Тя обяснява, че е важно да притежаваш много голяма наблюдателност, както и да си внимателен. „И най-малката грешка може да доведе до много негативни последици”, обосновава се Яна. Всеки гледач на животни е и техен психолог, твърди тя. „Те започват да ме опознават и като ме види белият тигър, ме поздравява с едно пръхтене. Това е важно за гледача, за да изгради връзка с тях, за да можем да ги наблюдаваме по-внимателно, да следим тяхното поведение, тяхното физическо състояние”, казва още Яна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.