Вижте за какво настояват опозицията и партньорите на левицата

Все още няма официални  политически реакции на опозицията и евентуалните партньори в опита да се състави кабинета"Василев". А още преди от „Позитано” 20 да кажат какво е решението им, посланията от парламентарните партии бяха предимно в посока мандатът да бъде върнат неизпълнен.

Докато на „Позитано” 20 се решаваше съдбата на третия мандат – останалите политически сили в НС направиха различни залози за изхода на политическата криза. Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и „Възраждане” заявиха, че за тях единственият вариант са предсрочни избори, тъй като според тях БСП умишлено бавело връщането на папката с мандата на държавния галва, но не  с цел създаването на правителство. Партньорите на левицата за пореден път призоваха – да има правителство, а не избори.

„Да седнем на една маса и да разширим шансовете за правителство в рамките на този парламент. Но до петък ще разберем всички”, заяви Петър Кьосев, „Продължаваме промяната“.

Нов кабинет е по-добрият сценарий за страната, призна и Ива Митева от „Има такъв народ“. Въпреки,че именно те сложиха край на преговорите.

„Трябваше да има правителство и да не се ходи на избори. Но аз съм една, има цяла ПГ. Всеки взема сам своите решения”, подчерта Ива Митева, „Има такъв народ“

По думите на Митева към този момент няма опит за това народни представители да бъдат убедени да подкрепят ново правителство. Самата Митева има условие за своята подкрепа.

„Много зависи какъв ще е министър-председателят и какъв ще е кабинетът.  На този етап – не”, отговори Митева на въпрос дали лично тя би подкрепила ново правителство, ако се подложи на гласуване.

И докато потенциалните партньори във властта очакваха решението на БСП, то опозицията настоя – папката да бъде върната на президента Румен Радев празна. Час по-скоро.

„Възможно най-скоро да има предсрочни избори. В момента гледаме един театър, тупат топката, което им дава възможност да свършат нещо в последния момент на тази четворна коалиция”, подчерта Искра Михайлова, „Възраждане“.

От ГЕРБ-СДС са на мнение, че бавенето на решение от страна на БСП не е в опит да се намери подкрепа за ново правителство.

 „Корнелия Нинова демонстрира, че иска да съставя правителство, а същност всички знаят, че тя не го иска. Не знам защо го прави, единственото ми обяснение е, че за първи път Корнелия  Нинова ще има шанса да бъде на Бузлуджа като мандатоносител”, заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.

Какъв да е изходът на третия мандат не поискаха да коментират от „Демократична България“.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.