Това потвърдиха и от българското МВнР

Русия гони 14 български дипломати. Мярката е ответна - заради експулсирането на 70 служители на посолството на Москва в София в края на юни. Това съобщава агенция ТАСС, цитирайки руското Министерство на външните работи. Потвърждение дойде и от българското МВнР.

"Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", заявяват от руското МВнР. И допълват, че експулсирането на нейните дипломати от нашата страна нанася значителна вреда на отношенията между двете държави и е знак за по-нататъшна деградация на Запада.

Русия ще отговори на решението на България да изгони 70 руски дипломати

"Смятаме, че подобни действия нарушават правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги, свидетелстват за по-нататъшна деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само за да навреди на Русия. Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление", заявяват още от дипломатическото ведомство.

По-късно от Министерството на външните работи у нас потвърдиха за обявяването на 14 български дипломати за персона нон грата. От ведомството уточниха, че става въпрос за четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва. Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.