Новото правителство смени шефовете на НАП и на Агенция „Митници”.

В последния работен ден за седмицата служебният кабинет направи знакови рокади по върховете на управлението. Новото правителство смени шефовете на НАП и на Агенция „Митници”. Румен Спецов се прощава с позицията си заради „неизпълнение на задълженията си по Закона за приходната агенция”, посочват от пресслужбата на правителството. Също така, не били прогнозирани и просрочени задължения в големи размери на държавно дружество. В последствие стана ясно, че става дума за „Булгаргаз”. Пред NOVA бившият вече директор на агенцията заяви, че смяната му е политическа.

„Обяснено ми беше от министъра на финансите, че причината за смяната ми е политическа. Не е свързана с работата на Националната агенция за приходите", каза той.

Румен Спецов е освободен от поста шеф на НАП

Постът на Румен Спецов наследи бившият шеф на фонд „Земеделие” Борис Михайлов.

„Нека да вляза, да се огледам и след 10 дни, да речем, ще давам интервюта. Амбицията ми е НАП да работи още по-добре", каза той. 

Назназчаването на Спецов преди година беше последвано от скандал. Тогава стана ясно, че той е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от драгоманско село. От ГЕРБ многократно искаха отстраняването на Спецов от поста. Той самият отричаше обвиненията. И обясняваше, че докато е била негова, фирмата не е имала задължения. По случая тече разследване и до днес.

Новият директор на НАП пред NOVA: Имам амбиция агенцията да работи още по-добре

Служебното правителство пристъпи и към друга знакова рокада – в агенция „Митници”. Отстраненият директор Павел Тонев разказва пред NOVA, че за смяната му била изтъкната само една причина.

„Беше ми обяснено от министър Желева само, че решението е политическо и не е свързано с дейността на Агенция „Митници”. Тя изрази съжаление, че трябва да се разделим, но повтарям, обясни ми, че това е политическо решение”, заяви Тонев.

Мястото на Тонев заема неговият заместник Павел Геренски, който е и дългогодишен служител на агенцията. На този етап той се води временно назначен.

Служебната власт смени директора на Агенция „Митници“

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.