В две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано заради пандемията от COVID-19

Вече повече от 60 години поляните край Копривщица са домакин на най-големият празник на българския фолклор. Вият се хора, пеят се песни, разказват се народни предания и се изпълняват обичаи от всички краища на страната.  Над 5 хиляди са участниците, които се представят на 8 сцени, разположени буквално по хълмове на местността Войводенец. Последните две години на пандемия попречиха да се проведе поредното 12-то издание, затова сега интересът е огромен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

„Моят баща беше първият участник на първия национален събор. Той го откри.  Той беше голям гайдарчия. И ние вървим по неговите стъпки”, разказва  Райна Кунчева.

На 84 години Райна е сред пазителите на традициите с най-дълъг стаж - в последните 50 лета не пропуска да запее на събора. „Той, ако не е духът, ние ще измрем. Добре, че сме духовити. Всички сме духовити тук”.

На метри от Райна, под дебелата сянка на дърветата, репетират близначките Ивайла и Елена, за които това е първи събор.

„Преди да се качим на сцената има много вълнение да ни одобрят”, споделя Ивайла. „Разказвали са ни, че това е прекрасно - да бъдеш един фолклорен певец. Да имаш чувство на самодейство”, посочва и Елена.  

Първи стъпки към първата си сцена в Копривщица прави и Георгия.

„Тя е само на една годинка. Ще пресъздадем ритуала баничанска сватба. За първи път ще участва с нас, надяваме се да можем да я спечелим и тепърва да не спира да участва”, заяви майка ѝ.

До края на събора предстоят изложба на носии, базар на занаяти и нестинарски танци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.