В София се проведоха консултации за състава на три РИК-а

"Организацията за подготовка на изборите се създава", обяви в пловдивското село Рогош министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев.

"Ще имаме национална конференция идния четвъртък. В контакт сме с ЦИК. С тях започваме оперативната работа след вторник и всичко, което се случва, предвижда и предприема като действия и мерки, ще бъде направено. В тази връзка има едно споразумение, което трябва да се сключи между прокуратурата и полицията, за да се обезпечи работата по места", посочи Демерджиев.

Той очаква взаимодействието между полиция и прокуратура да се засили и това да доведе до резултати. Като допълни, че българското общество очаква спокойствие и сигурност, министърът подчерта: "Да, преборихме се за честни избори, но за съжаление още не сме се преборили да установим причините и хората, които стоят зад манипулиране на изборите. Силно се надям да успеем сега да го направим това нещо". 

Демерджиев: Трябва не само да спираме купения вот, а и да залавяме хората зад него

Междувременно по места започнаха да се провеждат консултации за състава на районните избирателни комисии.

В неделя при областния управител на област София Митко Михайлов бе постигно съгласие за състава на 23-та, 24-та и 25-та РИК и предложенията, направени от представителите на партиите и коалициите, заедно с необходимите документи, са изпратени на Централната избирателна комисия.

Колко ще ни струват предсрочните избори

На 10 август ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите. Крайният срок е до 17,00 часа на 17 август, съобщиха от комисията. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.