Двете коментират доставките на синьо гориво

Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната” и Десислава Атанасова от ГЕРБ сблъскаха позиции във Facebook около газовата диверсификация и доставките на синьо гориво.

Първа с пост в социалната мрежа излезе Атанасова, която написа: „Не мога да разбера защо се тревожите. От July morning газ тече в пълен обем към България. Втечнен газ пристига с кораби на четири пъти по-ниска цена. Изобщо... 40 дни по-доброто бъдеще е реалност”.

​Отговор последва от Бориславова, която доскоро беше началник на кабинета „Петков”. Тя представя няколко точки „как да разберем, че една политическа сила и нейните лица искат да държат България в миналото”. И обяснява, че „по комплексите на тема газ ще ги познаете”. 

"- Объркани са как така получаваме пълните количества азерски газ от 01.07.2022. Не искат да признаят, че е имало и алтернативни трасета за доставки - например "Кулата - Сидирокастро", и газовата диверсификация е била възможна още преди кабинетът Петков да свърши тази работа.

- Чертаят ценови апокалипсис. Надяват се някой да саботира старта на газовата връзка с Гърция преди изборите, защото когато азерскят газ потече по нея, а не по трасетата, по които тече сега, цената на тези количества ще е драстично по-ниска и ще повлияе съществено на цената на общия микс за България.

- Седемте танкера втечнен газ, договорени с ангажираща оферта от кабинета Петков, са им трън в очите. Изглежда, че им се иска тя да не бъде потвърдена. Защото това ще е поредният производител, от когото купуваме директно и митът за «посредниците» съвсем ще рухне.

- Пригласят активно на внушенията, че от "Газпром" нямат никаква вина за нищо. Няма значение, че просто спряха да подават газ към България още през април, в нарушение на действащия договор със страната, подписан по време на тяхното управление.

- Лъжат и всяват страх сред хората с надеждата да забравим кой направи България напълно зависима от газов монополист. Може и да го забравим. Не заради забавянето на газовата връзка с Гърция с 10 години. Не заради набързо построения "Балкански поток", по който не получаваме и една молекула газ. А заради факта, че газова криза поради липса на газ няма. По време на нашето правителство България отчете най-голям ръст в ЕС на индустриалното производство, което разчита основно на газ. Газът не е спирал за нито един бизнес или домакинство. Независимо от и въпреки "Газпром", пише Бориславова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.