По думите на президента проектът има значение и за страните от Централна и Източна Европа

Междусистемната газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект. Тя е обект със силно регинално и геополитическо измерение. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите на президента проектът има значение и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион, и за реализиране на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите. 

“Този проект е от значение не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на газ за България и страните от Централна и Източна Европа. Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносители”, каза още Радев.

“С президента и министър-председателя на Гърция винаги сме подчертавали огромната значимост на този проект. Винаги сме имали консенсус за неговата приоритетност и единомислие за неговото своевременно завършване’, продължи Радев. “Затова и приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза и на ограничени доставки, на растящи цени е от особена важност за нашата страна”, допълни той. 

 

 

Радев увери, че България е готова за пълно съдействие за пускане на проекти в редовна експлоатация възможно най-бързо. “Надявам се, че останалите довършителни дейности по проекта ще бъдат приключени при пълна мобилизация с подкрепата на българската държава в лицето на българското правителство”, заяви той. 

Пред президента от компанията-строител на интерконектора обещаха – газовата връзка ще бъде завършена до края на месеца.  "В рамките на август, най-много до 7-8 септември - ще се постараем всичко да е изпълнено", посочи Антониос Мидзалис, "АВАКС". 

Задочните престрелки между служебната власт и фирмата изпълнител обаче продължиха и днес. От регионалното министерство разпространиха снимки, на които твърдят, че се вижда недовършебата част от газовия проект. Още в четвъртък ICGB отхвърлиха твърденията на служебната власт и  обявиха,че реални количества газ в тръбите има. Отговор от ресорните министри защо при проверката на газовата връзка обявиха,че гориво не е открито - нямаше.

"Дали в момента има газ в тръбите или няма не е толкова важно. Aко има газ в тръбите, то те представляват един резервоар. Тоест тази газ не се движи", подочи служебният регионален министър Иван Шишков. 

Все още няма обявени конкретни срокове, в които интерконекторът да получи актове 15 и 16. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.