Тя е носител на няколко отличия за поезия

Почина голямата българска поетеса Екатерина Йосифова. Тъжната вест съобщиха членове на семейството й.

Тя е родена на 4 юни 1941 г. в град  Кюстендил. Има издадени 14 книги със стихове и две книги за деца. Стихотворения на Екатерина Йосифова са превеждани и публикувани в антологии и литературни издания в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Унгария, Франция, Нидерландия, Хърватия, Турция  и др.

Поетесата има и много спечелени награди за поезия:  Три пъти е получавала Годишните награди за поезия на Съюза на българските писатели - за книгите “Къща в полето”, “Подозрения” и “Ненужно поведение”; Награда на Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината за “Малко стихотворения”; Два пъти е удостоявана с наградата “Иван Николов” - за цялостно творчество и за стихосбирката „Тази змия“; Награда “Хр. Г. Данов” на Министерството на културата за художествена литература за стихосбирката “Нагоре Надолу”; Наградата за поезия „Николай Кънчев“; Наградата „Орфеев венец“ за съвременна поезия.

Екипът ни изказва искрени съболезнования на близките на Екатерина Йосифова!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.