Досегашният изпълнителен директор Николай Каварджиклиев беше освободен, а на негово място беше назначен Георги Тахов

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков коментира смяната на директора на ДФ „Земеделие”, която стана ясна в петък. Досегашният изпълнителен директор Николай Каварджиклиев беше освободен, а на негово място беше назначен Георги Тахов.

„Това е нормално. През ДФ „Земеделие” минава огромен финансов ресурс, отговорността е голяма. Реално е всеки министър-председател да си дойде със собствения си екип”, заяви Тодор Джиков за предаването „Събуди се”.

Смениха шефа на ДФ "Земеделие"

„Видяхте новият директор с какво сериозно CV разполага”, коментира Джиков.  

Той обаче подчерта, че трябва да има приемственост. Джиков е категоричен, че няма риск за изплащането на компенсациите на земеделските производители. „Парите ще дойдат по сметките най-късно в края на септември”, заяви Джиков.

Преди това той припомни, че вече е дошла нотификацията за помощта от над 400 милиона за борба с икономическите последствия, възникнали от войната в Украйна.

„Вкарахме я в МС. Ще направим указанията. В края на месец септември най-късно тези пари да стигнат до земеделските производители”, каза Джиков.

Преди това той припомни, че вече е дошла нотификацията за помощта от над 400 милиона за борба с икономическите последствия, възникнали от войната в Украйна.

„Вкарахме я в МС. Ще направим указанията. В края на месец септември най-късно тези пари да стигнат до земеделските производители”, каза Джиков.

Той обясни, че се работи върху мерки и политики, които да доведат сектора земеделие до устойчиво производство и устойчиви стопанства. „Виждате и проблемите, провокирани и от спекулата – изкупуване на ниски цени, продаване на потребителите на много високи”, каза Джиков.

„Най-сериозният проблем, който индикирахме, е липсата на адекватен контрол при търговията на едро и дребно, както и липсата на проследяемост от производител или вносител до крайния потребител. Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на регистър на търговците по подобие на страни от Западна Европа”, обясни зам.-земеделският министър.

Той увери, че се работи за това да има нормална и обективна надценка на продуктите от производителя до крайния потребител.

Тодор Джиков коментира още, че проблемът с безводието и високите температури ще става все по-голям. В министерството обаче работят по мерки.

Относно зърното, зам.-министърът призна, че проблемът е много сериозен. Вчера беше проведена среща по темата. Разговорите са били насочени към въпроса за възможността от Украйна да се внасят зърно, слънчоглед и пшеница на изключително ниски дъмпингови цени. „Ще увеличим граничния санитарен контрол. Голяма част от препаратите, с които се третират посевите в Украйна, не са разрешени вече в ЕС”, каза Джиков.

Ще направим всичко възможно да защитим българския производител, каза още Джиков.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.