В микробуса имаше 30 мъже от Афганистан

След катастрофата с бус с мигранти край Годеч – разследват канал за трафик на бежанци. В неделя сутринта шофьорът на автомобила загина на място. 30 души от Афганистан бяха в микробуса. Част от тях все още са в болница. Според местните заради липсата на полицейско управление в Годеч, нелегалният трафик процъфтява. Все още се виждат следите от жестоката катастрофа тук между Годеч и Драгоман. От май месец тази година районното полицейско управление в Годеч вече е полицейски участък със служители от 8.30 до 17.30 часа. И така – местните казват, че разчитат на униформените от Костинброд. И по тяхна информация броят на престъпленията значително се е увеличил. А мигрантите често са сред тях, обикалят дори къщите и искат храна и вода. Затова и настояват чрез подписка полицията да се върне.

Разказ на жената, станала очевидец на инцидента край Годеч (ВИДЕО)

Часове преди тежката катастрофа край Годеч. Почти на същото място  към 7 вечерта в събота трима бежанци пресрещат пътя на Кирилка Стаменова и я принуждават да спре с автомобила си. 

„Едното момче ме спря с колата, вода ми поиска и почна да обяснява, че парите са им взети, взети са им телефоните, дрехите, всичко. Те явно са оставени на Разбоище и им е казано, че е Сърбия, но не беше Сърбия. Аз им казвам – това е България. Момчета на около 18 години и тримата. И аз се обадих на 112, подадох сигнал. Пет пъти се обаждахме на 112, които не дойдоха. В 9 часа дойде гранична”, разказва Кирилка Стаменова, жител на Годеч.

Мигранти, оказва се, ежедневно обикалят Годеч и региона, потвърждава и кметът на града.

 „За съжаление и аз получавам такива сигнали от наши съграждани. Че на практика има бежанци, които си обикалят съвсем необезпокоявано из населените места без никакъв контрол”, твърди Радослав Асенов, кмет на Годеч.

Бус с мигранти катастрофира край Годеч, на място е загинал водачът

Потокът от бежанци се засилил през пролетта, след като районното полицейско управление станало участък.

 „Ако един наш жител подаде сигнал до полицията в Костинброд, докато дойде патрул от Костинброд, минава около един час. Има участък, който не е ефективен, поради това, че не е обезпечен с автомобили. Поради това, че не излиза автопатрул от тук. Нямаше неразкрито престъпление в община Годеч, сега в момента не знаем – лягаме си и не знаем как ще се събудим и какво ще ни липсва”, споделя градоначалникът.  

За да се върне районното  в пълния му капацитет, жителите на Годеч и още 19 населени места организираха подписка.

„Вече трети ден продължава. Над 1000 човека, доста активно, дойдоха специално заради подписката в подкрепа на районното. След 17.30 часа няма полиция, която да се грижи за обществения ред на територията на града и 19те села към него”, посочва Методи Тодоров.

Да се подпише дойде и 78-годишната Теменужка. „Не съм спокойна, защото е – границата тук близо. Мигранти… ще влезе някой … ние сме стари хора”, заяви Теменужка Миланова.

В позиция до NOVA от МВР посочиха, че полицейският участък в Годеч работи пълноценно и информация за мигранти в района няма.  И още – разположени са достатъчно сили и средства за опазване на обществения ред. Колкото до разследването на катастрофата с бусa с бежанци – на този етап е ясно, че те са от Афганистан. Пострадалите са настанени в болница, с останалите – в центъра за бежанци в Бусманци. Все още не е ясна самоличността на загиналия шофьор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.