Според служебната власт синьото гориво от Русия няма да реши изцяло газовата криза

Нов политически залп заради решението на България да възобнови диалога с „Газпром”. Според служебната власт синьото гориво от Русия няма да реши изцяло газовата криза, но ще направи ситуацията по-поносима за бизнеса. А политическите партии продължават да спорят - надежден партньор ли е „Газпром” или възобновяване на доставките е нож с две остриета. ГЕРБ поиска МВР да разследва кабинета „Петков” заради „капан с газа”.

Позицията на управляващите е, че България не е в положение да затваря която и да е врата, включително тази на „Газпром”, ако от там може да потече гориво на приемлива цена. И поясниха, че зад преговорите не прозира геополитически уклон, а единствено стремеж страната ни да мине по-леко през зимата.

Василев: Борисов пак лъже народа, направихме първите стъпки към поносими цени на газа

В същото време  от БСП отново заявиха категорично, че „Газпром” е надежден вариант, а спирането на газа от там било грешка от самото начало. Доскорошният им партньор в кабинета "Петков" – „Демократична България” обаче заеха противоположната позиция. А ГЕРБ обвини бившия министър-председател за газовата криза.   От служебния кабинет заявиха, че зад подновяването на диалога с „Газпром“ не стоят геополитически интереси.

„В никакъв случай не бих нарекъл това завой към Газпром“”, посочи служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Вместо това министърът определи компанията като врата, която България не може да си позволи да затвори. „За нас не е ок да затваряме някоя опция. Диверсификация не означава да затворим едни опции и да гоним други“.

Реакциите на партиите остават полярни. Според левицата било ясно още през април, че без гориво от Русия страната ще изпадне в спирала от кризи. И добавят, че у нас работят 28 хиляди фирми на газ, а около 250 хиляди работници могат да останат на улицата.

Борисов с критики заради газа: ПП ни донесе хаос и разруха

“Газпром” е партньор на страната ни повече от 40 години. В бъдеще при наше управление със сигурност ще поддържаме отношения с Газпром“, посочи Борислав Гуцанов, БСП.

На противоположния полюс остават от „Демократична България”. Те са  срещу доставките на газ от Русия и обвиниха служебното правителство в, цитирам, опит за връщане на страната под зависимост от Кремъл.

„С Русия нищо не е безплатно. Срещу това ще се поиска нещо. Война е… ще се поиска България да слугува на Русия и да обслужва нейните интереси“, подчерта Георги Ганев, ДБ.

Ганев се опасява и от друго. „Приемането на този ултиматум от Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори“.

Продължиха и споровете чия е вината за газовата криза. Според ГЕРБ опцията „Газпром“ нямаше да е на масата, ако предишното правителство беше запазило слотове за разтоварване на седемте танкера с американски газ. „Кирил и Асен ни поставиха в това положение. И те си признават, че когато е могло не са подписали договорите. Или там като „Вера Су” искате танкерът да заседне и вие да му източите газа. Разбирате ли какъв парадокс?“, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Има два варианта – или е престъпна небрежност. Или е престъпна самонадеяност“, заяви Радомир Чолаков, ГЕРБ.

Стоянов: Не е завой към "Газпром" да държим всички опции отворени

А заради завоя към „Газпром” от Европейската комисия напомниха на България. „Общата посока на Европейския съюз е да се отдалечим възможно най-бързо от ненадежден доставчик като „Газпром”. Това е пътят, по който поехме“, категоричен е Тим Макфий, говорител на ЕК.

Напомняне дойде и от Министерството на икономиката – без работещ парламент предприятията на газ в България няма как да получат компенсации. Но горивото от „Газпром” би могло да намали цената на газовия микс до поносима за бизнеса. „В момента този, който е на ток, е по-конкурентноспособен от този, който е на газ, защото едните получават помощи, а другите – не”, подчерта Никола Стоянов.

Засега не е ясно кога преговорите с „Газпром” ще започнат по същество.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.