Вижте изчисленията на експертите

Заради инфлацията и ръста в цените - издръжката на живот у нас е скочила драстично в последните месеци. Това показват изчисленията на икономисти. 

Ако през първите 6 месеца на годината на човек са били нужни около 1 200 лв. месечно, за да покрива разходите си, то към днешна дата сумата е над 1 500. 

НСИ: Разходите ни за май-юни са скочили със 17.8% спрямо 2021 г.

Храна, отопление, здравеопазване и транспорт - там ще е най-значителното повишение в разходите ни в оставащите месеци от годината, изчисляват икономисти. А издръжката на живот ще се вдигне над средната работна заплата за страната. В същото време обаче около 20 на 100 от работещите българи са на минималната заплата. Така според експерти единствените пера, от които ще е възможно да се спестява са от изхранване и образование. 

Експертите изчисляват, че към края на август месечната издръжка за един човек вече е с около 200 лева над тази в началото на годината. Половината от сумата е заради по-скъпите хранителните стоки, а другата - заради поскъпване на битовите сметки, лекарствата и придвижването.  

Мика Зайкова: 50% от българите живеят в бедност

По изчисленията на Мика Зайкова издръжката на семейство с двама възрастни и едно дете е приблизително 2 700 лева.  “Ако едно семейство с двама възрастни и дете, за тях издръжката е приблизително 2 700 лева. Това означава, че всеки един от тях трябва да получава работна заплата от порядъка на 1 870 лв. Нашата средна работна заплата е 1 730 лв.”, поясни Зайкова.

Така на все повече домакинства ще се налага да разчитат на спестявания, прогнозира Мика Зайкова. По данни на БНБ обаче половината българи нямат заделени пари.

В последните оставащи месеци на годината експертите очакват инфлацията да остане по-висока от ръста на доходите.  

България се оказа на дъното на европейска статистика за минималната заплата

“Към края на юни около 1% имаме изоставане в доходите на домакинствата. По-сериозно е изоставането при заплатите - над 3%. Генералната тенденция е за обедняване на по-голямата част от българите спрямо нарастването на цените”, обясни макроикономистът и анализатор Стоян Пенев. 

И все пак икономисти прогнозират успокояване в ръста на инфлацията още през септември.  А очакваният ръст в средната работна заплата няма да компенсира инфлацията, допълват експертите. 

На фона на тези данни, оказва се, пътуваме повече в сравнение с миналата година. От НСИ изчисляват 15% ръст в туристическите пътувания спрямо същия период през 2021-ва. 80% от българите обаче пътуват само в страната.

Служебният кабинет се оказа с нови, по-високи заплати

По последни данни на Националния статистически институт средната заплата за страната е 1730 лева. Това е ръст с 13,4% спрямо същия период на миналата година. През юни най-високото средно възнаграждение е в столицата - 2352 лева, а най-ниското в Кюстендил - 1104 лева. Работещите българи са малко над два милиона и триста хиляди. 

Към юни рекордьор по най-висока средна заплата е икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукции и далекосъобщения" - 4216 лева, следвана от финансови и застрахователни дейности - 2739 лева.

Най-ниско платената икономическа дейност остава хотелиерството и ресторантьорството - 1058 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.